Összefüggést találtak a terhesség alatti anyai elhízás és a gyerek autizmusa között

Nagyobb eséllyel diagnosztizálnak autizmust azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja elhízottnak számított a várandósság idején - állapították meg felmérésükben amerikai kutatók.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 10. szabo.daniel

Nagyobb eséllyel diagnosztizálnak autizmust azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja elhízottnak számított a várandósság idején – állapították meg felmérésükben amerikai kutatók.


A Pediatrics című szakfolyóirat legfrissebb számában ismertetett tanulmányban arra kerestek választ, hogy az anyánál tapasztalt metabolikus szindróma miként hat a gyerek kognitív fejlődésére. A legerősebb kapcsolatot az elhízás és az autizmus spektrumzavar megjelenése között találták.
   
Paula Krakowiak kutatásvezető, a Kaliforniai Egyetem (Davis) munkatársa csoportjával 1004, Kaliforniában született gyereket vont be vizsgálatába, akiknek életkora 2 és 5 év között volt. Közülük 517 gyereknél állapítottak meg autizmus spektrumzavart, 172-nél pedig fejlődési késést. A korábbi diagnózisokat az egyetem intézetében is megerősítették.

Az autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyerekek közül 48-an születtek olyan anyától, akinél terhességi diabétesz jelentkezett, 111-en olyan anyától, aki elhízott volt és 148-an olyan anyától, akinél a metabolikus szindróma valamely eleme – például a magas vérnyomás – jelen volt.
   
Az anya diabétesze és a gyerek autizmusa közötti kapcsolat nem volt szignifikáns, ám összefüggést talált a kutatás az anyai elhízás vagy a metabolikus szindróma más eleme és a gyereknél diagnosztizált autizmus gyakoribb előfordulása között.