Öt gyermekből négy nem ébred fel a füstriasztóra

Noha az ember friss szülőként lábujjhegyen jár esténként, nehogy felébredjen a gyermek, és nem hiszi el, hogy ez teljesen felesleges, egy friss kutatás most bebizonyította, hogy egy mélyen alvó gyermeket bizony nagyon nehéz felriasztani. Még a füstriasztóknak sem nagyon megy.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ébredés
2017. június 30. Család.hu

Ez nem feltétlenül jó hír, hiszen a füstriasztóknak éppen az a feladata, hogy baj esetén minél hamarabb mindenki értesüljön a problémáról. Az alvó gyermekek esetében viszont 80 százalék a füle botját sem mozgatja az egyébként általában meglehetősen erőteljes hangra – írja a Család.hu a Huffington Post-ra hivatkozva.

A vizsgálatot egy évekkel ezelőtti tragikus eset inspirálta, amikor az angliai Derbyban a szülők magukra és hat gyermekükre gyújtották a házat – a gyermekek mindegyike életét vesztette. A derbyshire-i Tűzoltóság egyik vezetője, Dave Coss azt mondta, az eset egyik legmeglepőbb vetülete az volt, hogy noha az utólagos vizsgálatok bebizonyították, egyik gyermeket sem kábították el előzetesen, mégsem ébredt fel egyikük sem a tűzjelző riasztására.

A friss kutatásban 204 tesztet végeztek összesen 34 gyermeken (20 lányon és 14 fiún), azt próbálva meg kideríteni, hogy vajon a felnőttektől eltérően reagálnak-e a füstriasztó megszólalásakor. A kísérletben résztvevő 34 gyermek közül 27-en egyszerűen átaludták a jelzést, és csak hét olyan volt, aki legalább egyszer felébredt. Utóbbi csoport minden egyes tagja lány volt, vagyis az összes fiú átaludta az összes riasztást.

 

A cikk ITT folytatódik.