Óvatosan a műanyag cumisüvegekkel!

Nagyobb veszélyt jelentenek a műanyag kulacsok, cumisüvegek az egészségre, mint korábban gondolták – állapította meg egy most készült kutatás. A tanulmány szerint az italtartókból kioldódó BPA már nagyon kis mennyiségben is növeli a gyermekkori elhízás és a szívbetegség esélyét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
cumisüveg
2018. január 09. Család.hu

Az élelmiszer-csomagoláshoz használt műanyagokból kioldódó kémiai anyagok abban az esetben, ha már az élet korai szakaszában bekerülnek a szervezetbe, a kísérleti rágcsálók nagy arányú elhízását eredményezték – állapította meg egy most publikált tanulmány, amely az elmúlt évek kutatásait vetette össze. A holland Vrije Universiteit Amsterdam, az amerikai New York University és a brit Brunel University London professzorai összesen 61 kutatás adatait vizsgálták meg elsősorban a biszfenol A-t (BPA), illetve az elhízást mutató testi jeleket keresve.

A kulacsok, ételtartók, cumisüvegek és egyéb hasonló termékek készítésekor felhasznált BPA-ra az egészségügyi kockázatok miatt szigorú előírások születtek az elmúlt évtizedekben az iparilag fejlett országokban, azonban úgy fest, az eddig veszélyesnek tartott mennyiségnél kisebb is képes gondot okozni. A kutatás készítői egyenesen azt javasolják az amerikai hatóságoknál, minél előbb szabályozzák újra a kérdést, és a mostaninál jóval alacsonyabb szinten állapítsák meg a még elfogadható mértéket – írja a honlapján a Brunel University London, illetve az Independent című brit lap.

A kutatások egerek és patkányok vizsgálatakor mutatták ki az állatok későbbi elhízására gyakorolt hatást, mint rizikófaktort. Az is kiderült az adatokból, hogy a hatás sokkal erőteljesebben jelentkezett a hímnemű egyedeknél, mint a nőneműeknél. Ráadásul a tárolókból kioldódott BPA hatására megemelkedik a vérzsír szintje, ami pedig erősen növeli a szívbetegség kockázatát.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, a cumisüvegeknél különösen nagy az esélye, hogy biszfenol A kerül a tárolt italba. Ugyanis a kioldódást gyorsítja a magas hőmérséklet, az erősen savas vagy lúgos közeg, az erős igénybevétel, vagyis a súrolás, gyakori tisztítás, illetve az is, ha hosszú ideig áll a lé a tárolóban. A BPA megtalálható egyes befőttesüvegek fedelének műanyag bevonatában is, ami a csecsemők esetében – mondjuk a bébiétel melegítésekor, hosszú idejű tárolásakor – szintén okozhat kockázatokat.

A BPA-ról korábban már több vizsgálat is kimutatta, hogy az élelmiszerbe kerülve komoly gondokat okozhat. Összefüggésbe hozták például a cukorbetegség kialakulásával, kicsiknél az ideg- és viselkedési problémákkal, a rákkal, illetve gyermekkorban befolyásolhatja a másodlagos nemi jelleg kialakulását is. A hatása ráadásul csökkenti a kemoterápiás kezelés eredményességét is. Éppen ezért – elsősorban csecsemőknek és gyermekeknek – készítenek biszfenol-mentes műanyag eszközöket, például cumisüvegeket, s ezeket „BPA mentes” jelzéssel látják el.

A cikk ITT folytatódik.