Partiarc vagy buligyilkos?

Sokféleképpen lehet újévet ünnepelni gyerekkel, az azonban kétégtelen, hogy egy gyerek mindenképp hatással van a szilveszterünkre. Elvigyük? Otthon maradjunk? Passzoljuk le? Tippek partiarc szülőknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 23. szabo.daniel

Sokféleképpen lehet újévet ünnepelni gyerekkel, az azonban kétégtelen, hogy egy gyerek mindenképp hatással van a szilveszterünkre. Elvigyük? Otthon maradjunk? Passzoljuk le? Tippek partiarc szülőknek.


Ha abban a szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy jól összeszokott baráti társaságunkban kisebbségben vannak a családosok, választanunk kell: reszkírozzuk az elmaradhatatlan házibulit vagy otthon maradunk.

Ismerve gyerekünk edzettségi állapotát, tippelni azért nagyjából lehet, bírja-e majd az éjszakai kiképzést. Mindenesetre lelkileg legyünk felkészüéve a váratlan helyzetre, hogy mondjuk 10 órakor, amikor éppen belemelegednénk a mulatságba, haza akar menni.

Ha ráadásul ordít is, könnyen magunkra haragíthatjuk a többieket, ilyenkor jobb a távozás mellett dönteni.

Mit tehetünk e verzió bekövetkeztének minimalizálására?

Legelső lépésként próbáljunk meg egy jól szeparált ingatlan melett kardoskodni. Ha van a háznak önálló, még a buli alatt is viszonylag csendes zuga, az majdnem mindent megoldhat.

Vigyük el a gyerek alvós cuccait, és minden olyan mobil eszközt (pl. kislámpa), ami biztonságérzetét növeli. Ha sikerül rendesen kifárasztani, ő is jól érezte magát a buli első óráiban, nyugodtan letehetjük, a stabil zenezaj sokszor nem zavarja, inkább még segíti is az elalvást.

Persze előfordul, hogy a kicsi “túlpörög” és még éjfél körül sem lehet altatni, ilyenkor próbáljuk meg valamilyen elterelő hadművelettel a szeparé felé terelni. Bevált módszer, hogy a zaj és a sok ember okozta stresszt az otthon megszokott dolgokkal oldjuk. Nyugodtan fürdessük meg a kádban, meséljünk neki, közben pedig próbáljuk palástolni, mennyire mennénk már a barátok közé táncolni és koccintani. Valószínű meghálálja.

A gyerekes házibulit persze nem szabad erőltetni. Érzékenyebb babák estében semmiképpen sem érdemes kötni az ebet a karóhoz, ilyenkor bizony irány haza. És mi fog történni hazafelé az autóban? Természetesen egy percen belül édesdeden alszik majd, de ezért ne nehezteljünk rá!

Ha nem vagyunk elég bátrak vagy gyerekünk nem elég rugalmas, minden bizonnyal a szilveszterezés egy másik formáját választjuk. Ilyenkor kellenek igazán a nagyszülők! Ha ők is partiarcok? Még mindig maradt megoldás: a bébiszitter.

A legvégső eset az, ha otthon kell maradnunk, de azért ebben az esetben se búsuljunk nagyon. Ne feledjük, hogy a gyerek az első, pár év és újra visszatérhetünk a táncparkettre, ahogyan szüleink is tették.