PCOS – a betegség, ami nők millióit érinti

Minden ötödik párnál problémás a teherbeesés ma Magyarországon. A stressz, a mozgásszegény életmód és a dohányzás örökké hangoztatott ártalmairól már mindenki tud, de van itt még néhány tényező, amire nem is gondolnál, pedig kellene.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
meddőség
2017. november 30. Dívány.hu

Ahogy közelednek az ünnepek, egyre több olyan nőnek szorul össze a szíve, akiknek nem sikerül teherbe esniük. Akikben sosem szűnik a gyermek utáni vágy, hamar elkezdenek utánajárni annak, mi állhat a sikertelen próbálkozások hátterében. Ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, a laikus nyelvben azt nevezzük meddőnek, aki nem tud teherbe esni vagy gyermeket nemzeni. Az orvosok azt nevezik meddőségnek, ha egy párnak egy év alatt rendszeres, védekezés nélküli szex során nem fogant gyermeke.

Számos oka lehet annak, hogy miért nem jön a baba, az egyik leggyakoribb a több szervre is kiterjedő hormonális betegség, a policisztás ovárium szindróma, vagyis a PCOS, ami a nők 5-10 százalékát érinti. A policisztás ovárium szó szerint azt jelenti, hogy „petefészek sok cisztával”. Ettől a hormonális betegségtől, nők milliói szenvednek szerte a világon. A több szervet is érintő betegségre jellemző a férfi nemi hormonok, az úgynevezett androgének relatív túlsúlya. Ilyenkor sérül a petefészek működése, ami sokszor inzulinrezisztenciával és alulműködő pajzsmiriggyel társul.

Hogyan alakul ki?

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) kialakulásában genetikai és környezeti tényezők mellett szerepe van a petefészek és a mellékvese fokozott férfihormon termelésének, a központi idegrendszer megváltozott szabályozó szerepének, valamint egy jellegzetes anyagcserezavaron alapuló betegségnek, melynek egyik jelentős sarokköve az inzulinrezisztencia és a következményesen kialakuló magas inzulin szint.

Az inzulinrezisztencia rontja a sejtek cukorfelvételét. A szervezet kénytelen a normálisnál nagyobb mennyiségű inzulint termelni, mely kóros hormonális és anyagcsere rendellenességeket eredményez, ugyanis hiába magas az inzulinszint, a cukoranyagcsere mégis romló. A PCOS-ben szenvedők nők a legtöbbet az életmódjuk megváltoztatásával tehetnek azért, hogy kezeljék a betegséget. Az egészséges étkezés, a megfelelő diéta, a rendszeres testmozgás és a stresszmentes életmód sokat segíthet a PCOS-ben szenvedő nőknek.

Mindemellett a gyógyszeres kezeléseket kiegészíthetik különféle természetes terápiákkal is. Ilyen például a myo-inozitol bevitel, amely egy 6 szénatomos cukoralkohol molekula, és a B-vitaminok családjába tartozik, illetve a folsav, amely pozitív élettani hatásokkal bír a születendő baba szempontjából.

A hús, a máj és a sok zöldség is segíthet

A cikk ITT folytatódik.