PCOS-re fogamzásgátló? Segíthet a tüneteken, de az nem elég!

Fokozott szőrösödés, elhízás, pattanások- ezek mind a PCOS tünetei lehetnek, melyek valljuk be, igencsak alássák az ember önbizalmát. Bár a panaszok oki terápiájához a diéta, mozgás, gyógyszer trió tartozik, ám ha valaki nem szeretne a közeljövőben gyermeket, az a tünetek enyhítésére fogamzáságátlót is szedhet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
meddőség
2019. április 22. Budai Endokrinközpont

Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusának véleménye a témában.

Bajusz, szakáll nőknél? PCOS is okozhatja!

Szinte mindenki találkozott már olyan nővel, akinek hosszú, sötét szőrszálak nőttek az áll, illetve a bajusz területén. Ezt leggyakrabban korunk egyik népbetegsége, az inzulinrezisztencia/PCOS okozza. Az állapot során ugyanis túlsúlyba kerülnek a férfi nemi hormonok, melynek hatására a nőknél férfias jegyek jelenhetnek meg. Ilyen pl. a bajusz/szakáll területén növő erős szőrszálak, a bőr zsírosodása, pattanások megjelenése, hasi elhízás, androgén típusú hajhullás.

A túl sok inzulin stimulálja a petefészek inzulin receptorainak androgén hormon termelését, melynek következtében nem megy végbe megfelelően a tüszőérés-és repedés, így több kisebb-nagyobb ciszta keletkezik- mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Éppen ezért, ha valaki ilyen tüneteket tapasztal – melyhez jöhet még meddőség, menstruációs zavar-, érdemes OGTT vizsgálattal ellenőriztetnie glükóz és inzulin szintjét is (0,60,120 perceset), ahol kiderülhet, fennáll-e a szénhidrátháztartás problémája, valamint érdemes megvizsgálni az FSH/LH mennyiségét is (normál esetben ezek egyensúlyban vannak).

A fogamzásgátló elnyomja a tüneteket

Amennyiben valaki nem szeretne a közeljövőben gyermeket és kínozzák a kellemetlen tünetek, úgy az érintett fogamzáságáltót szedhet a tünetek csökkentése érdekében. Az antibébi tabletták ugyanis elnyomják a panaszokat- ezért van az, hogy a PCOS gyakran a gyógyszer abbahagyása után derül ki. Ennek hátterében az áll, hogy a tabletták ideiglenesen helyreállítják a hormonális egyensúlyt ösztrogén és progeszteron tartalmuknál fogva.

Ne csak a tüneteket szüntesse meg, hanem a PCOS-t is!

Bár a tünetek megszűnése fél siker, ám a gyógyuláshoz kevés azokat elnyomni, oki terápiára van szükség. Ha az illető a későbbiekben gyermeket szeretne, akkor a PCOS miatt meddőség alakulhat ki, ráadásul a hátterében álló inzulinrezisztencia megfelelő kezelés nélkül 2-es típusú cukorbetegségbe mehet át. Hogy az alap probléma megszűnjön, úgy nagyon fontos első körben a testsúly optimalizálása személyre szabott diétával és rendszeres testmozgással. Mivel a PCOS gyakran inzulinrezisztencia következménye, ezért a betegnek “cukorbeteg diétát” kell követnie, melynek fő pillére az alacsony és magas glikémiás indexű szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása, a finomított pékáruk és a fehér cukor elhagyása, valamint a maximalizált CH és kalória-bevitel. Amennyiben a szakorvos jónak látja, úgy gyógyszeres támogatás is indokolt lehet.