Pénzkérdés az egészségünk?

Gyermekeink egészsége nem kizárólag a pénzen múlik, de sajnos vannak helyzetek, amikor bizony nagyon nehéz nélküle. A Medián legfrissebb felmérése szerint a gyermekek egészségének megtartását ma főleg a tehetősebb szülők engedhetik meg maguknak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2011. május 28. hslaszlo

Gyermekeink egészsége nem kizárólag a pénzen múlik, de sajnos vannak helyzetek, amikor bizony nagyon nehéz nélküle. A Medián legfrissebb felmérése szerint a gyermekek egészségének megtartását ma főleg a tehetősebb szülők engedhetik meg maguknak, a kisgyermekes anyák 59 százaléka viszont alacsony jövedelmű háztartásban él.  Feloldható-e az ellentét? A Házi Gyermekorvosok Egyesülete alelnöke szerint csak részben.Az egészségesség fokát nem lehet egy szempontból megítélni, nem mondható ki egyértelműen, hogy akinek nincs sok pénze, az egészségtelenül él – bocsátja gyorsan előre Dr. Kálmán Mihály. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete alelnökét a Medián piackutató által nemrég közzétett felmérésről kérdeztük, melyben igen elgondolkodtató következtetésekre jutnak. Reprezentatív felmérésük fő következtetése, hogy egy gyermek egészségének megtartását ma főleg a tehetősebb szülők engedhetik meg maguknak, a kisgyermekes anyák 59 százaléka viszont alacsony jövedelmű háztartásban él.

A szülőknek sokszor nemcsak az aktuális gyógyszerek beszerzése, kifizetése okoz gondot, hanem az is, hogy nem engedhetik meg maguknak a munkából való egy-két hetes elmaradást sem. A felmérésében úgy fogalmaznak: a 13 évesnél fiatalabb gyermekkel rendelkező szülőknek egy-egy alkalommal átlagosan 7-8000 forintjába kerül gyermekük betegsége, de minden tízedik család esetében ezek a kiadások a 20.000 forintot is meghaladják. Az aktív munkavállaló, gyermekükkel otthon maradni kényszerülő édesanyák évente átlagosan két hetet maradnak ki a munkából gyermekük betegsége miatt, ilyenkor a gyógyszerkiadások mellett nekik – a ma érvényes szabályozás szerint – évente átlagosan 30.000 forintos fizetéskiesés jelenti a legnagyobb problémát.

Persze ez abban az esetben érvényes, amikor a gyermek már beteg. A különböző preventív eszközök ismerete és használata – ugyancsak a felmérés szerint – igen elterjedt, a szülők mintegy háromnegyede ismeri és alkalmazza is ezeket. Sokan érzik azonban úgy, hogy az egészséges táplálkozás, a testmozgás vagy egyes védőoltások beadatása is vállalhatatlan terhet ró a családi büdzsére.

Pedig – mondja már Kálmán Mihály – ezek nagy része nem alapvetően pénzkérdés. Szerinte tény, hogy egy jobb módú família gyerekei egészségesebb ételeket tudnak enni, többet sportolhatnak, hiszen több forintot tudnak e célra fordítani, de az egészséges életvezetés sok szegmenséhez semmiféle anyagi ráfordítás nem szükséges.

Ki kell használnunk azokat a lehetőségeket, melyek adottak. Nem kerül semmibe felhúzni a tornacipőt és futni pár kört a háztömb körül ahelyett, hogy a tévét bambulnánk. Hozzáteszi: a túlsúlyos gyereket el kell kísérnie a túlsúlyos apának is, de akár az egész családnak.
Ahhoz azonban, hogy ezekből automatizmus legyen, gondolkodásmódot kell váltani a családoknak.

Mindezzel együtt – magyarázza a szakember –  a felmérés megállapításai sajnos helytállóak. Lehet ugyanis pénz nélkül sportolni, de pénzzel sokkal jobb, vonzóbb körülmények között. Egy uszoda-bérlet nem két fillér, nem beszélve arról, hogy Magyarországon nagyon kevés is van belőle.

Szeretnénk elérni – hangsúlyozta -, hogy sokkal többféle sportolási lehetősége legyen egy átlag gyereknek, nagyságrendekkel több időt tölthessen a szabad levegőn. Önmagában ezzel is sokat tehetünk az egészségünkért.