Pozitív nevelés: ne büntesd, értsd meg!

Ha a fegyelmezésre gondolsz, mi jut eszedbe? Kiabálás, büntetés, sarokba állítás, vagy akár testi fenyítés? De tényleg ez a legjobb módszer a helytelen viselkedés kijavításához?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
büntetés
2018. április 16. Babaszoba
Akinek ovis korú gyereke van, jól tudja: elég egyetlen pillanat, amíg nem figyel oda, és valami máris kiborul, eltörik, tönkremegy… A napok részben arról szólnak, hogy a lelkes és energikus gyereket lekössük, részben pedig arról, hogy határokat szabjunk neki – ő pedig mintha nem is csinálna mást, csak ezeket a határokat feszegetné.
“Egy idő után amikor valami huncutságon kaptuk a fiamat, vagy megszegte a szabályokat, valami újat kezdtünk kipróbálni. Nem akartuk megbüntetni, nem akartuk, hogy rosszul érezze magát, a célunk az volt, hogy kapcsolódjunk, és ezen a kapcsolódáson keresztül tanítsuk meg a helyes és helytelen viselkedés közötti különbségekre” – írjaAriadne Brill, a Mother.ly internetes portál szerzője. “Megoldást vagy alternatívákat kerestünk a fiammal együtt, előtte pedig beszélgettünk, játszottunk vagy csak üldögéltünk együtt. Előfordult, hogy csak megöleltük egymást. Lehetőséget adtunk neki, hogy kijavítsa a hibákat vagy elgondolkozzon azon, amit tett.”
“Néha voltak következmények, de csak olyanok, amelyek közvetlenül kapcsolódtak a tettéhez. Ha kiborított valamit, fel kellett törölnie. Ha eltört valamit, össze kellett ragasztania” – folytatja. “Sokan valószínűleg úgy gondolják, hogy ez nem is igazi nevelés, és kizárt, hogy működjön egy gyereknél.”
A bejegyzés itt folytatódik.