Refluxbetegség kicsiknél és nagyoknál

Akinek van a környezetében kisgyerek, biztosan hallott a refluxbetegségről. Kevesen tudják azonban, hogy felnőtteknél is kialakulhat, sőt, mi több, minden harmadik embert érinti Magyarországon. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 04. bauknecht.hajnalka

Akinek van a környezetében kisgyerek, biztosan hallott a refluxbetegségről. Kevesen tudják azonban, hogy felnőtteknél is kialakulhat, sőt, mi több, minden harmadik embert érinti Magyarországon. A panaszokat az emberek csendben tűrik, mert azt gondolják, hogy a helytelen étkezési szokások, a rohanó hétköznapok az okai.


Érdemes orvoshoz fordulni vele, mert a betegség jól kezelhető és a szövődményei ily módon megelőzhetőek.

Mi az a reflux?

A lenyelt táplálék a nyelőcsőbe kerül, amelynek végén található egy záróizom, amely csak arra a rövid időre nyílik ki, amíg az étel a nyelőcsőből a gyomorba jut. Reflux, visszafolyás akkor történik, ha ez a záróizom a gyomor felőli nyomás hatására is kinyílik és visszaengedi a gyomor tartalmát.

 

Tünetei

Gyomorégés (étkezés, vagy lefekvés után kb. 1 órával), fájdalom a gyomorsav tájékán, savas, keserű íz a szájban, égő érzés a torokban, krónikus köhögés, mellkasi fájdalom.

Kezelés nélkül hosszú távon szövődmények alakulhatnak ki, mint az állandó köhögés, gyakori torokgyulladás, stb.

 

Kialakulása

Refluxbetegség mindenkinél kialakulhat, de túlsúlyosság, terhesség esetén, légúti betegségben szenvedőknél gyakrabban fordul elő. A stressz, a túlzott kávé-, és alkoholfogyasztás, dohányzás is elősegítheti a kialakulást.

A záróizmot egyes gyógyszerek, vagy ételek (pl. zsír, alkohol, mentol, csokoládé) gyengíthetik.

 

Kezelése

Gyógyítani ezt a betegséget nem lehet, hosszú távú kezelésre van szükség. A legtöbb gyógyszer a gyomorsav termelődését, vagy a savhatást szabályozza.

Emellett, illetve, ha csak enyhébb panaszaink vannak, érdemes a következőket betartani:

 

–         inkább sokszor, kevesebbet együnk, azt is lassan, nyugodtan

–         bizonyos élelmiszereket kerüljünk: csokoládé, kávé, szénsavas italok, alkohol, paradicsom, citrusfélék, zsíros, túlfűszerezett ételek)

–         magas rosttartalmú ételeket fogyasszunk (teljes kiőrlésű gabonák, zöldség, gyümölcs)

–         étkezés előtt, vagy utána igyunk, közben ne

–         2-3 órával lefekvés előtt már ne együnk

–         ne dohányozzunk

–         kerüljük a szoros ruhákat

–         emeljük meg kissé az ágy fejrészét.

–         hanyatt fekvés helyett próbáljunk oldalra feküdni

 

Reflux csecsemőknél

Ha a bukás, hányás túl sokszor fordul elő, nem hízik a baba, próbáljuk meg, hogy félig ferdén a jobb oldalára fektetjük, az ágy fejvégét kissé megemeljük. Nagyobb babákat etetés után ültessük 20-30 percre autósülésbe, vagy pihenőszékbe. Ha ezek nem használnak, próbáljunk meg sűrűbb táplálékot adni nekik (pl. szentjánoskenyérfa magkivonatából készült tápszer). Ha ezek után még mindig fennáll a probléma, feltétlenül forduljunk orvoshoz! Lehet, hogy ír gyógyszert is, de attól se ijedjünk meg, ha esetleg évekig kell szednie, mert a kisgyerekek általában előbb-utóbb kinövik a betegséget.