Regenerációs időablak a szülés után

A szülést követő 6 hétben egy igen intenzív regeneráció veszi kezdetét, amely akár egy évig is eltarthat. Kivételes időszak ez, amire érdemes nagyon odafigyelni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés után
2018. október 24. Babaszoba

A szülés óriási megterhelést ró a szervezetre, melynek során a teljes kismedencei izomzatot is érintő izomsérülések is kialakulhatnak. Szülés után tehát különösen fontos a kismedence regenerálódása, a hatékony gyógyulás érdekében pedig ezt a folyamatot a kismamának is célszerű támogatnia.

Regenerációs időablak a szülés után is

Időablaknak orvosi tekintetben azt az időszakaszt tekintjük, amikor valamilyen folyamat még fennáll. A terhesség utáni regenerációs időablak kifejezés tehát azt jelenti, hogy a szülés következtében kialakult sérülések utáni felépülési folyamatok még zajlanak a női szervezetben. Ez a folyamat rögtön a szülés után veszi kezdetét, majd a következő 6 hétben a legintenzívebb, és fél-egy éven keresztül folytatódik.
Ezen időszak alatt olyan kivételes biokémiai, kémiai és molekuláris biológiai folyamatok zajlanak aktívan az emberi szervezetben, amelyek a test regenerációját irányítják.
A méh például a terhesség folyamán hatalmas méretűvé növekszik, majd a szülést követően egy öklömnyi nagyságú szervvé vissza kell alakulnia. Ehhez nagyon sok kémiai, biokémiai folyamat szükségeltetik (pl. lebomlanak a kollagénok, az elasztinok átalakulnak, az izomsejt összehúzódik).

Kivételes időszak

Ez alatt a szűk időszak alatt tehát olyan kivételes regenerációs folyamatok zajlanak, amelyek többé nem térnek vissza egy nő életében, mert leállnak azok a mechanizmusok, amelyek a regenerációt irányítják. Emiatt aztán fontos megérteni a nőknek, hogyha a regeneráció nem megfelelő, annak sajnos hosszútávú következményei vannak.