Rémálmok nyomában: mit tegyél, ha rosszat álmodik a gyerek?

Mindannyian ismerjük a kellemetlen érzést, mikor zihálva ébredünk fel egy rossz álomból az éjszaka közepén. A rémálmok már kora gyermekkorunktól gyötörnek minket, leggyakrabban pedig óvodáskorban jelentkeznek. Hogyan segíthetünk gyermekeinknek feldolgozni felkavaró éjszakai élményeiket?

gyerek
2019. február 07. Dívány

Álmaink az alvás ún. REM-szakaszában, vagyis a „gyors szemmozgás” fázisában jelentkeznek, ekkor gyakran érezzük valóságosnak a képzeletünkben megjelenő képeket és az általuk kiváltott érzelmi hatásokat. A negatív álmok leggyakrabban az éjszaka második felében fordulnak elő, mikor a REM-szakaszok hosszabbak. Óvodáskorban a gyerekek többsége már megérti, hogy az álmaikban tapasztalt dolgok nem valóságosak, mégis felkavaróak hatnak és sokáig kísértik őket rémálmaik. A Kids Health összegyűjtött néhány tanácsot szülőknek, hogyan segítsenek gyermekeiknek feldolgozni a rossz élményeket.

A biztonság és nyugodt alvás

Senki sem tudja pontosan, mi okozza a rossz álmokat. A szakértők feltételezései szerint álmaink gyakran egy, a valóságban minket foglalkoztató érzelmi helyzet vagy életszituáció kivetülései. A rémálmok ugyanígy a különböző, életünkben előforduló félelmek és stresszhelyzetek tudatalatti leképeződései lehetnek.

Gyermekeink esetében ezek lehetnek olyan kritikus élethelyzetek, mint az iskolaváltás, egy kistestvér születése, vagy a szülők közötti viszony megromlása. De – mivel a gyerekek fantáziája különösen élénk –, egy természeti katasztrófáról vagy balesetről látott, hallott hírek, esetleg egy lefekvés előtt megnézett vagy olvasott, félelmetesebb jeleneteket tartalmazó film vagy történet is kiválthatja rossz álmaikat. A rémálmok olykor mindennapi életünkből ismerős helyzeteket és szereplőket vonultatnak fel, de egyszer csak félelmetes fordulatot vesznek. A gyerekek gyakran ez utóbbiakra emlékeznek a legélénkebben.

A cikk itt folytatódik.