Reye-szindróma: okok és tünetek

A Reye-szindróma egy ritka, de igen súlyos megbetegedés, amely agykárosodást és a máj zsíros elfajulását okozhatja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyógyszer
2018. január 20. Babaszoba

A betegségről 1963-ban Ralph Douglas Kenneth Reye ausztrál patológus számolt be elsőként. A Reye-szindróma főként az influenza időszakában figyelhető meg, és elsősorban a 15 éves kor alatti korosztályt, de különösen a 4 éves kor alatti gyermekeket veszélyezteti.

A Reye-szindróma

A Reye-szindróma pontos okai ismeretlenek, de jellemző módon bizonyos vírusokkal (pl. influenza, bárányhimlő, adenovírus) történt fertőzés után fordul elő. Megfigyelték, hogy a Reye-szindróma olyan gyerekeknél alakulhat ki, akik vírusfertőzésük kezelésére aszpirint kapnak. Ennek bomlástermékei válthatják ki ugyanis a Reye-szindrómát. A betegség kiváltó okai között szóba jöhetnek még egyéb bélfertőzést okozó vírusok, Szalmonella, Mycoplasma, Chlamydia valamint alkoholok és toxikus szerves oldószerek.

A Reye-szindróma tünetei

A Reye-szindróma a vírusfertőzés tüneteivel kezdődik, majd 4-5 nap elteltével a gyermeknél hirtelen nagyon súlyos, nehezen csillapítható hányás jelentkezik, amit ingerlékenység vagy letargia követ. A gyermek kóros aluszékonysága, szokatlan viselkedése hívhatja fel a szülő figyelmét arra, hogy gond van. A májelfajulás véralvadási zavarhoz és vérzéshez vezethet. A betegség súlyossága nagyon változó.

A cikk ITT folytatódik.