Rohamosan zuhan a spermiumok minősége, kutyákkal derítették ki, miért

A közvetlen környezetünk és az általunk fogyasztott élelmiszerek olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek hatására csökken a férfiak termékenysége. A legfrissebb kutatások eredményei szerint ez azonban nem csak az emberekre, de a kutyákra is igaz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
férfi
2019. március 08. Dívány

A tudósok szerint egyre aggasztóbb mértékben csökken a férfiak termékenysége, hiszen az elmúlt 80 évben a spermiumok minősége 50 százalékkal romlott. Sokáig nem volt egyértelmű, hogy mi áll a jelenség hátterében, a Science Alert azonban megosztotta velünk az eddigi eredményeket.

A kutyák és a gazdik elkezdenek hasonlítani egymásra

2016-ban a Nottinghami Egyetem kutatóinak feltűnt, hogy a velünk élő kutyák esetében is megfigyelhető a jelenség, ezért elkezdték vizsgálni a háztartásban megtalálható vegyi anyagok hatását a kutyák termékenységére. Az eredmények láttán felmerült a kérdés a kutatókban, hogy vajon ugyanattól romlik-e az emberek spermájának a minősége, mint amitől a kutyáknak.

A friss kutatások eredményei erre engednek következtetni. Pontosabban, a Nottinghami Egyetem csapata két olyan vegyi anyagot azonosított, amely gyakran előfordul az otthonokban és az általunk fogyasztott élelmiszerekben, emellett pedig kimutathatóan káros hatással vannak mind az emberek, mind a kutyák spermájára.

„Az új tanulmány alátámasztja a feltételezést, miszerint a házi kedvencként tartott kutyák termékenységi problémája tükrözi az ember állapotát” – mondja Richard Lea, a Nottinghami Egyetem biológusa.

A cikk folytatásához kattints.