Romlott az étel? – ne fogadjuk el

A strandon egyre gyakrabban találkozhatunk visszaélésekkel. Romlott gyümölcs, lejárt szavatosságú húsfajták kerülhetnek eladásra. Természetesen nem lehetünk szakértők, ám amennyiben szabad szemmel is észleljük a problémát, semmiképp se fogadjuk el a kiadott árut!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 31. bencze.aron

A strandon egyre gyakrabban találkozhatunk visszaélésekkel. Romlott gyümölcs, lejárt szavatosságú húsfajták kerülhetnek eladásra. Természetesen nem lehetünk szakértők, ám amennyiben szabad szemmel is észleljük a problémát, semmiképp se fogadjuk el a kiadott árut!


Ha valaki azt észleli, hogy romlott az étel, akkor érdemes a helyszínen reklamálni, ugyanis az élelmiszereknél is van szavatossági igény, így van lehetőségünk új étel kérésére. Amennyiben kérésünk ellenére mégsem tudnak megfelelő áruval szolgálni a strandon, akkor a kifizetett összeget követeljük vissza. Ha a kiszolgáló egység nem akarja a pénzt visszaadni, akkor ezt mindenféleképpen írjuk be a vásárlók könyvébe, így az üzletnek kötelessége írásban válaszolni az általunk felvetett kifogásra. Abban az esetben, ha rendszeresen visszatérő a probléma, akkor érdemes ezt jelenteni az illetékes élelmiszerlánc-biztonsági szervnél.

Nem újkeletű az a trükközés, mikor a strandon a csomagolóanyagot vagy a papírtálcát beleszámítják a virsli vagy a kolbász tömegébe mérés esetén. Ezt a szaknyelv megtévesztő tevékenységnek nevezik, ilyen esetekben szintén éljünk a reklamálás lehetőségével.

A főszezonban érdemes alaposabban odafigyelni olyan alapvető kötelezettségekre, mint a nyugta- és számlaadás, a nyitvatartási idő feltüntetése és a vásárlók esetleges panaszainak előírásszerű kezelése. Abban az esetben, ha a végösszeg magában foglalja a felszolgálás díját, erről kötelező tájékoztatni a vásárlót.

Néhány visszaélés

A malackaraj blogja sorra vett néhány nem túl bizalomgerjesztő árusítói magatartást. Szemezgettünk mi is belőle: égett zsírban/olajban kisütött szénhidrátbomba, halvány beltartalmi érték, mégis nyugodtak lehetünk, mert a liszt, a víz, és az élesztő nem kerül olyan sokba, hogy valami mással próbálják kiváltani. De a tejfölt vizezik és csak jó esetben nem frissföllel etetnek meg. A sajt biztosan a legolcsóbb trappista, aki bevállalja (én nehezen mondok le róla) az jobb, ha tudja. A virslivel töltöttet pedig csak mazochistáknak ajánljuk…

Természetesen az összkép nem ennyire elszomorító, de érdemes figyelni vásárlásnál!