Rossz hír a gyereknek: öröklődik a kopaszodás

Huszonéves korban induló korai kopaszodás legtöbbször genetikailag meghatározott, örökletes tényező. A haj típusa elsősorban az anya által átörökített génektől függ - hívja fel a figyelmet a Bors.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 28. bencze.aron

Huszonéves korban induló korai kopaszodás legtöbbször genetikailag meghatározott, örökletes tényező. A haj típusa elsősorban az anya által átörökített génektől függ – hívja fel a figyelmet a Bors.


A bulvárlap cikke szerint ahol az anyai nagypapa kopasz volt, ott nagyobb valószínűséggel lesz gyér hajú az unoka, de jól jelzi a férfihormonok, elsősorban a tesztoszteron hatását is a fejbőr hajhagymáira, az apa és fia egyforma típusú hajvesztése. Ez az életszakasz a pályakezdés és a komolyabb párkapcsolatok időszaka. A korai kopaszodás a kövérséghez hasonlóan öregít, így egyik folyamatot sem segíti, torz önképhez, önbizalomhiányhoz, gátlások kialakulásához vezethet. A férfitípusú hajvesztés homlok felől, halántéktájon, illetve a fejtetőn foltban indul, később összeolvad, és egy patkó alakú rész kivételével egységes kopaszsághoz vezet. A hajátültetések sikerének az a magyarázata, hogy ez a mindig megmaradó hajrész ellenáll a tesztoszteronnak, átültetve is hajas marad. A gyógyszerek közül a minoxidil oldat és a finasterid tabletta bizonyul hatásosnak. Az oldatot hónapokon keresztül kell naponta kétszer a fejbőrbe dörzsölni, a tabletta lényegében a prosztatamegnagyobbodás gyógyszere, pozitív mellékhatásaként figyelték meg a hajserkentést.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a férfiakat érintheti a kóros hajhullás bármely más formája is, tehát minden esetben keresni kell a szervezetben gyulladásos betegséget, gócot, és gondolni kell tartós stresszhatásra is. Gyakori ok a gócos fog, mandula, a krónikus arcüreg- és prosztatagyulladás. Jellegzetes foltos hajhiány mutatkozik a hajas fejbőr gombás betegségeiben. Ezekben az esetekben az oki kezelés után szépen visszanő a haj – jegyzi meg a Bors.