Rosszul szedjük a gyógyszereinket

Európában évente mintegy négyszázezer ember megbetegedését és évente huszonötezer ember halálát okozzák azok a fertőzések, amelynek egyik fő okozója az antibiotikumok helytelen szedése - hívta fel a figyelmet az egészségügyi államtitkári kabinetfőnök kedden az Európai Antibiotikum Napon Budapesten.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 20. szabo.daniel

Európában évente mintegy négyszázezer ember megbetegedését és évente huszonötezer ember halálát okozzák azok a fertőzések, amelynek egyik fő okozója az antibiotikumok helytelen szedése – hívta fel a figyelmet az egészségügyi államtitkári kabinetfőnök kedden az Európai Antibiotikum Napon Budapesten.


Beneda Attila az egészségügyi államtitkárság épületében tartott rendezvény megnyitóján elmondta, hogy sokan már egy banális torokgyulladásra is antibiotikumot kérnek. Ezért kiemelt fontosságú a jó orvos-beteg kapcsolatok kiépítése, hogy az orvos csak akkor írjon fel antibiotikumot, ha az valóban szükséges, s a betegek az orvosi előírásoknak megfelelően szedjék a készítményt.

Kitért arra, hogy a különböző fertőzések megelőzésében a személyi és közösségi higiéné minél magasabb szintre való fejlesztése is elengedhetetlen. A kabinetfőnök fontosnak nevezte az egészséges életmódot, az egészségvédelemet is. Egy másik fontos védekezési forma a védőoltások alkalmazása – vélekedett.

Az Európai Antibiotikum Nap egy európai egészségügyi kezdeményezés, melyet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) koordinál és az Európai Bizottság, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája támogat. A WHO közleménye szerint a szervezet egy globális felmérésében megállapította, hogy a gyógyszerek több mint felét – beleértve az antibiotikumokat is – nem megfelelően írják fel, készítik el, vagy értékesítik, míg a betegek fele nem helyesen veszi be a gyógyszereket. Ez megnöveli az antibiotikum rezisztenciát, és ezáltal csökkenti a hatékony antibiotikumok számát – fejtették ki.