Segíteni akarnak, de árthatnak a kisfiúk szülei – a gyermeksebész tanácsai

A kisfiúkat nevelő szülők gyakran kétségek között tipródnak a különböző álláspontok miatt a fityma helyes tisztítása, esetleges elváltozása miatt. Indokolt az aggodalom?

fitymaszűkület
2019. április 26. csalad.hu

Kőnig Róbert gyermeksebész szakorvos, gyermektraumatológus a csalad.hu-nak elmondta: valóban, az utóbbi években ez központi téma lett, de sokan nem szívesen, vagy szégyenlősen beszélnek róla. Több nézet kering a kezeléssel összefüggésben. Először is két olyan állapotot kell nagyon élesen elkülöníteni egymástól, amit a mai napig nagyon sokan kevernek. Az egyik a fityma letapadása a makk felszínéhez. Ez egy élettani helyzet, minden fiú így születik. A makk egy szervet, egy szövetet alkot a fityma belső lemezével, amely később mindenféle beavatkozás nélkül úgynevezett „sejt-programozással” leválik. Ez lehet egy-két hónap, de akár hét-nyolc év is, teljesen egyedi, kinek mennyi ideig tart. A másik állapot a valódi szűk fityma, letapadástól függetlenül.

– Pedig elterjedt az a nézet, hogy a fitymát le kell választani, vannak, akik szerint már az első fürdetésnél húzogatni kell.

Sajnos ezzel én is gyakran találkozom. Az indokok egészen széleskörűek. Le kell választani, mert pelenkás a kisbaba, mert már nem pelenkás, mert óvodába megy, mert iskolába megy. Ezek mind mondva csinált ürügyek. Élettani szempontból a fityma erőszakos leválasztásának nincs indoka. Ha ezt figyelmen kívül hagyják a szülők, akaratukon kívül két-három napra komoly fájdalmat okoznak saját gyermeküknek. Ráadásul az esetek 60-80 százalékban visszatapad. Én minden esetben megtanítom a hozzám kerülő 2-3 éves kisfiúknak, hogy amikor pisilnek, hogyan húzzák hátra a bőrt. Ez a kis torna ebben a korban – és nem korábban! – bőven elegendő.

A beszélgetés folytatásához kattints.

Fotó: Pixabay