Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Sérült tejfog: mi a teendő?

Sérült tejfog: mi a teendő?

A szaladni és mászni tanuló gyermekek gyakran esnek – időnként arcra is. Ilyenkor a fog kitörhet, vagy letörik belőle egy darab. Mit kell ilyenkor tenni?

Babaszoba,

Előfordul, hogy a fog csak meglazul és ferdén áll. Ha eközben a fogideg megsérül, a fog elhal és elszürkül. Az elhalt vagy csorba tejfogat helyfoglalóként meg kell hagyni. Kitörött fogat csak ritkán lehet visszahelyezni.

Ilyen esetekben a fogorvos dönti el, hogy be kell-e helyezni egy helyfoglaló fogat, hogy az utána növő maradandó fog a számára kijelölt helyre nőhessen.

Mit kell tudni a gyerekek fogazatáról?

A fog a látható fogkoronából és a foghúsban szilárdan rögzülő foggyökérből épül fel. Közöttük helyezkedik el a foghússal fedett foggyökér. A fogkoronát fogzománc vonja be, ami a test legkeményebb anyaga. Alatta helyezkedik el a fog belsejének legnagyobb részét kitöltő fogcsont (dentin), amely a foggyökeret alkotja. A fogcsont körülzárja a fogbelet, amely idegekből és véredényekből áll.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
A nő, a férfi, a gender és a kereszténység

A nők társadalmi szerepének újragondolása, az egyoldalú férfidominancia felszámolása másfél évszázada vitatéma a nyugati, hagyományosan keresztény kultúrájú világban. A téma...

Close