Sérvproblémák csecsemők és kismamák esetében

A tankönyvi meghatározás szerint a sérv a test egyes részeinek kitüremkedése az őket normális körülmények között körülvevő falon át. De vajon hogyan kezeljük a jelenséget az újszülötteknél, és mire figyeljenek a kismamák szülés után? A válaszokat portálunk gyűjtötte össze.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 17. bencze.aron

A tankönyvi meghatározás szerint a sérv a test egyes részeinek kitüremkedése az őket normális körülmények között körülvevő falon át. De vajon hogyan kezeljük a jelenséget az újszülötteknél, és mire figyeljenek a kismamák szülés után? A válaszokat portálunk gyűjtötte össze.


A gyermekkori köldöksérveket – melyek általában veleszületettek – a sérvkapu (az a nyílás, melyen keresztül a sérv kitüremkedik) kicsiny, ujjbegy számára átjárható. A köldöknél kúp alakú, 1-2 cm-nél nem nagyobb kiemelkedés látható, mely akár kisebb nyomásra is könnyen eltűnik. Ezek a kicsiny sérvek spontán gyógyulásra hajlamosak, az első hónapokban maguktól is záródhatnak sok esetben, ha a gyermek nem sír, erőlködik sokat.

Az első huszonnégy hónapban hagyományos módon, azaz műtét nélkül is meg lehet próbálkozni kezelésükkel, öntapadó ragtapasszal ragasztva le a köldököt, mely a sérvet visszatartja, lehetőséget ad megfelelő heg kialakulására. Épp ezért két éves korig a műtét kizárólag fokozódó méret vagy kifejezett panaszok esetén indokolt. Ennél idősebb gyermekeknél spontán gyógyulás már nem várható, ezért sebészi korrekció szükséges.

A műtétet általános érzéstelenítésben szokták végezni, mely során a köldök alatt félkör alakú ívelt metszést ejtenek, majd óvatosan felpreparálják a köldök bőrét. A gyakorlatban mindez azt jelenti: a sérvtömlőt kipreparálják, nyakánál megnyitják, eltávolítják. Ezt követően a hasfali nyílást néhány csomós öltéssel zárják. A bőrt szépen visszafektetik a műtéti területre, egy-két öltéssel fixálhatják is, majd a bőr sebét finom fonállal zárják. A felépülés gyors, szövődmény gyakorlatilag nem fordul elő.

Lágyéksérv

A lágyéksérv gyakori elváltozás, száz csecsemő közül 2-3-nál észleljük. A babák 80-90 százaléka fiú, és viszonylag sok közöttük a koraszülött. A sérvet könnyű felismerni: az alhas területén, a herezacskó, illetve a nagyajak kiindulása felett látható egy kidudorodás, amely legtöbbször szilvamag nagyságú, de lehet diónyi vagy akár tyúktojásnyi is. Általában egyoldali, de nem tartozik a ritkaságok közé a kétoldali sem. Ha egy lágyéksérves baba nincs jól, először nézzük meg, vissza tudjuk-e helyezni a sérvét. Ha ez már nem sikerül, még megpróbálkozhatunk a meleg fürdővel is. A kádban lebegve ellazul a baba hasizomzata, és nem egyszer sikerül visszahelyezni a sérvet. Ha így sem megy, azonnal orvoshoz kell fordulni. A lényeg végül is az, hogy ha felmerül a kizáródásnak akár csak a gyanúja is – irány a rendelő!

Szülés utáni panaszok

Terhesség során kialakulhat köldöksérv, ami fejlődéstani szempontból annak a hegnek az elégtelensége, mely a születést követően feleslegessé váló köldökzsinór helyén, az itt elcsökevényesedő erek helyén marad vissza. A hasizmok közötti előboltosulás szülés után különösen feltűnő, amikor a hasizmok tónusukat elvesztették. A hasfali izomzat középső részének elgyengülése fájdalmat nem okoz, de a hasprés, a fokozott hasűri nyomás esetén a hasfal érintett része elődomborodik, ami esztétikai gondot szokott okozni a kismamáknak. A tornázás jót tehet, hiszen általa a has izomzata hamarabb visszanyeri tónusát. Műtétre nagyon ritkán van szükség, nem szokott szövődményeket okozni.