Sokkal többet dolgoznak az apák, mint gyermektelen társaik

Az apák hétről hétre többet dolgoznak, mint a gyermektelen férfiak - állapította meg elemzésében a német Társadalomkutató Állami Intézet (BiB).

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 17. szabo.daniel

Az apák hétről hétre többet dolgoznak, mint a gyermektelen férfiak – állapította meg elemzésében a német Társadalomkutató Állami Intézet (BiB).


A jelenség hátterében az apáknak a család iránti elkötelezettsége áll.

Az apák és a gyermektelen férfiak heti munkaideje között egyre nagyobbá válik a különbség az életkor növekedésével.

A 25 és 29 év közötti férfiak átlagosan heti két órával dolgoznak többet, mint a gyermektelenek. A 40-59 év közötti korosztály tagjainál ez a különbség már akár öt óra is lehet hetente. Míg negyvenéves kor felett a gyermektelenek munkával töltött heti óraszáma kissé csökken, addig az apáké még mindig emelkedik.

“Amikor az anyák a gyermekvállalás idején csökkentik munkájukat, az apák a hiányzó bevételt igyekeznek hosszabb munkaidővel pótolni” – mondta el Martin Bujard, a BiB munkatársa. Ez a változás ellentmond a legtöbb apa természetes igényének, hogy minél több időt tölthessen együtt gyermekeivel.

A család és a munka közötti megegyezés kérdése tehát nem csak a nők problémája. “A kereső férfiakban is él a támogatás és az ösztönzés iránti vágy, hogy kivegyék részüket a családon belüli feladatokból.

A klasszikus szerepek idővel megszilárdulnak – véli a szakértő. Sok férfi, aki a gyermek születése után anyagi okokból többet dolgozott, hozzászokik a szerephez, és ugyanígy az anyák is alkalmazkodnak. A férfiak egyre talpraesettebbek és sikeresebbek lesznek munkájukban, a gyermekkel való bánásmód képességét azonban nem sajátítják el megfelelően.