Sose rázd a kisbabádat!

A kisdedek megrázása a 0-3 éves korú gyermekeket érintő egyik leggyakoribb bántalmazási forma, melyek rendkívül súlyos sérüléseket okozhatnak a babáknak. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) tavaly „Sose rázd a kisbabádat” címmel indított kampányt a megelőzés, szemléletformálás érdekében. Dr. Kovács Zsuzsa gyermekorvostól, a program szakmai vezetőjétől az elmúlt esztendő eredményeiről érdeklődtünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-3 éves korig
2011. július 21. bencze.aron

A kisdedek megrázása a 0-3 éves korú gyermekeket érintő egyik leggyakoribb bántalmazási forma, melyek rendkívül súlyos sérüléseket okozhatnak a babáknak. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) tavaly „Sose rázd a kisbabádat” címmel indított kampányt a megelőzés, szemléletformálás érdekében. Dr. Kovács Zsuzsa gyermekorvostól, a program szakmai vezetőjétől az elmúlt esztendő eredményeiről érdeklődtünk.


Az úgynevezett „Shaken Baby Syndrome, azaz magyarul a „megrázott gyermek szindróma” gyakoriságáról nincsenek pontos hazai adatok, a nemzetközi adatok szerint a csecsemő és kisded korban bántalmazás miatt meghalt gyermekek körében ez az egyik vezető ok, akik pedig túlélik, komoly sérüléseket szenvednek el. Egy kanadai kutatás szerint a gyermekek 19 százaléka nem élte túl a traumát, míg a túlélők több mint fele idegrendszeri károsodást szenvedett, 65 százalékuk látássérülést, és 85 százalékuknak volt szüksége további komplex kezelésre.

Hogy mi az oka annak, hogy csecsemőkorban súlyos következményekkel jár az, ami később esetleg már ártalmatlan? Asbóth Katalin védőnő, mentálhigiénés szakember az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa a Családháló-hu-nak ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott: a válaszok a csecsemő testfelépítésében és anatómiai jellegzetességeiben keresendőek. A kisdedek ebben a korban még általában törékenyek és sérülékenyek, fejük a testükhöz képest még viszonylag nagy és súlyos (a teljes testtömeg egynegyedét teszi ki). A nyakizmok ugyanakkor még erőtlenek a nagy fej megtartásához. Csecsemőkorban az agy még különösen érzékeny a külső mechanikai erőbehatásokkal szemben – mutatott rá a szakember, kiemelve: az agyat körülvevő erek még ugyancsak sérülékenyek, így már olyan fokú rázás hatására is elszakadhatnak (súlyos vérzéseket okozva), mely a későbbi életkorokban már nem okoz ilyen súlyos károsodást. Ezért játékos szándékkal se dobáljuk, vagy a sírás megszüntetésére se mozdítsuk erőteljesen, hirtelen a babákat. Hozzátette azt is, hogy a hirtelen elmozdulás hatására a puha és sérülékeny agyállomány nekiütődik a koponyacsont kemény belső felszínének, és ennél fogva sérül agyzúzódás következik be. Az agy körüli erek szakadása következtében súlyos vérzések léphetnek fel, melynek következtében a zárt koponyaűrben összegyűlő vér összenyomja az agyat, és megemelkedik a koponyán belüli nyomás. A láthatatlan, alattomos sérülések évek múlva is idegrendszeri tünetek, tanulási és viselkedési zavarok formájában éreztetik hatásukat. A szem ideghártyája alatt bevérzések keletkeznek, ami súlyos esetben akár a látás teljes elvesztéséhez is vezethet.

Kampány a gyermekrázás ellen

A hazai statisztikák szerint Magyarországon évente 30 gyermek hal meg egyértelműen bántalmazás, elhanyagolás következtében. Ugyanakkor a Gyermekjóléti Szolgálatok gondozásába kerülő gyermekek közel tizede, mintegy 20 ezren szenvednek bántalmazástól és elhanyagolástól. Szakemberek szerint ott, ahol nagy a szegénység, vagy más okból családi krízis helyzet alakul ki könnyebben előfordulnak „balesetek” a gyerekkel.

Dr. Kovács Zsuzsa érdeklődésünkre elmondta: az Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2010 áprilisában “Sose rázd a kisbabádat” címmel oktatási programot indított. A programcsomag szemléletformálást szeretne elérni, ítélkezés és negatív szenzációkeltés helyett a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Célja, hogy minél több gyermekekkel, fiatal családokkal foglalkozó szakembert és a lakosság minél szélesebb rétegét tájékoztassa a megrázott gyermek szindrómáról, annak tüneteiről, következményeiről és a megelőzés jelentőségéről. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) 2010 áprilisa óta neves szakértők bevonásával eddig több mint 3000 (egészségügyi, szociális, rendőrségi) szakember részvételével szervezett továbbképzéseket. A továbbképzési program terveink szerint és az igényektől, lehetőségektől függően folytatódik. Érdeklődni a következő elérhetőségen lehet: Toma Andrea programkoordinátor: toma [dot] andrea [at] ogyei [dot] hu.

A „ Közös kincsünk a Gyermek” Nemzeti Csecsemő és Gyermekegészségügyi Program keretében, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium  támogatásával  az OGYEI kiadott DVD formájában egy szülőknek szóló felvilágosító anyagot  „ Sose rázd a kisbabádat!” címmel, mely egy  pár perces rajzfilm segítségével szülők számára jól érthető, támogató módon segítséget ad a nehéz helyzetek kezeléséhez – tájékoztatta portálunkat Dr. Kovács Zsuzsa gyermekorvos. Levetíthető otthon, baba-mama klubokban, szakmai rendezvényeken, az OGYEI-től megrendelhető (titkarsag [at] ogyei [dot] hu). A DVD anyaga alapján szórólapok is készültek, melyek elhelyezhetők védőnői, orvosi várókban, baba-mama klubokban. A leporelló szabadon letölthető a www.ogyei.hu illetve a www.gyermekbantalmazas.hu honlapokról, másolhatók.