Sötét Nagyúr vagy a hálószobában?

Egy egyszerű légzéskönnyítő orrcsipesz, vagy akár egy hétköznapi teniszlabda is csillapíthatja a fülsértő éjjeli "szerenádot". Érdemes azonban odafigyelni a problémára, mert ha a horkolás légzészavarral jár együtt, az akár szívinfarktust, vagy szívritmuszavart is okozhat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 21. szabo.daniel

Egy egyszerű légzéskönnyítő orrcsipesz, vagy akár egy hétköznapi teniszlabda is csillapíthatja a fülsértő éjjeli “szerenádot”. Érdemes azonban odafigyelni a problémára, mert ha a horkolás légzészavarral jár együtt, az akár szívinfarktust, vagy szívritmuszavart is okozhat.


Az egészséges élethez az egyik legfontosabb dolog az elegendő és zavartalan alvás, ám a horkolás sok ember pihenését megkeseríti, és nem csak a horkolást elszenvedő “partnerét”, hanem a horkolóét is.

Van jó- és rosszindulatú horkolás is

A horkolást a szakemberek két típusba sorolják: lehet jó-, illetve rosszindulatú. Az előbbi a hétköznapi, légzési gondokkal nem társuló horkolás, mely nem jelent különösebb veszélyt a egészségre, és amelynek “csupán” a hangja okoz problémát. Rosszindulatú horkolás esetén azonban légzészavar lép fel, ezt apnoénak nevezik.

A probléma az lakosság 5 százalékát érinti. Bár a férfiaknál gyakoribb, a változó korú nők körében hormonális okokból az előfordulási arány megnő. Ekkor a férfi-női betegek aránya 10:1-ről 2:1-re változik. Sajnos a betegség gyermekeket is érinthet – mondja dr. Faludi Béla neurológus, a Pécsi Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratórium vezetője. A felmérések szerint a gyerekek 3 százalékánál diagnosztizálható a légzéskimaradás.

Ha kimarad a légzés alvás közben…

Az apnoe arról ismerhető fel, hogy az alvó horkolása hirtelen abbamarad, a légzés egy rövid időre megáll, majd néhány pillanat múlva egy horkantás után minden kezdődik elölről. Ilyenkor az történik, hogy a garatfal levegővételkor összetapad, és teljesen elzárja a beáramló levegő útját a tüdő felé. A szervezet pár másodperc után vészjelzést küld, amit hatalmas horkantás követ. Ekkor az alvó vagy felébred, vagy ún. mikroébredéssel mélyalvásból visszatér az alvásnak egy olyan szintjére, ahol az izmok már képesek szétrántani a garatfalat. Így újra szabadon tud áramolni a levegő. A folyamat egy kis idő elteltével megismétlődik – mondja dr. Faludi Béla.