Sportolhatok terhesen?

Az orvosok véleménye rendre megoszlik a kérdésben: van, aki a várandósság első harmadában teljesen tiltaná, van, aki szerint semmilyen rossz hatása nincs a magzatra. Mi az igazság?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 25. szabo.daniel

 

Az orvosok véleménye rendre megoszlik a kérdésben: van, aki a várandósság első harmadában teljesen tiltaná, van, aki szerint semmilyen rossz hatása nincs a magzatra. Mi az igazság?


 

Nincs “igazság”: a szabály az, hogy egy komplikáció nélküli terhesség alatt mindenfajta sport megengedett, de óvatosan. A általa megszerzett vagy fenntartott állóképesség jól fog jönni a baba világra hozatalakor.

Veszélyeztetett terhesség

Ez esetben mindenképp kérjük ki az orvosunk tanácsát, és fogadjuk is meg az általa mondottakat. Az esetek nagy többségében ilyenkor sem kell ágynyugalomban lenni, de nem árt az óvatosság.

Normál esetben

Az első hónapokban mindenképp érdemes a kis megerőltetéssel járó, viszonylag biztonságos mozgásformákat választani. Ez lehet egyszerű otthoni torna, úszás, biciklizés.

Számtalan féle terhestorna, jóga, fitnesz-óra létezik, ezek közül bátran választhatunk.

Érdemes figyelembe venni addigi életformánkat is: ha jellemzően mozgásszegény életet folytattunk, ne most menjünk maratont futni! Törekedjünk a fokozatosságra és a biztonságra.

A dolog természetesen fordítva is igaz: a terhesség nem betegség, ezért nem kell lemondanunk eddigi aktív életmódunkról sem. Elég csökkenteni a mennyiséget, a pulzusszámot nem kell olyan mértékben megemelni mint előtte.

Ugyanakkor vannak azért sportágak, melyeket érdemes hanyagolni:

– küzdősportok

– téli sportok (sí, snowboard, korcsolya)

– mindenfajta extrém sport (pl. vadvízi evezés, gördeszka)

Továbbá: lovaglás, súlyemelés, ugrándozással járó sportok

Másként reagál az edzett szervezett. Aktív sportolók szinte kivétel nélkül képesek végig kondiban maradni, csak a legutolsó időszakban hagynak fel a komoly edzéssel.

Az átlag kismamának ajánlható mozgásformák:

– sétálás, gyaloglás, kocogás

– úszás

– kismama-jóga

– kismamatorna, baba-mama torna

Ne feledjük, hogy a sport a babának is jó. Ha minden rendben megy legyünk bátrak, nyugodtan mozogjunk, azonban bármi szokatlant tapasztalunk, forduljunk orvoshoz!