Súlyos betegségeket kaphatsz el a szépségszalonokban

Fejtetű a hajkefétől? Bőrfertőzés a pedikűrtől? Cikkünk a kozmetikai szalonok rejtett egészségügyi veszélyeire figyelmeztet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 28. szabo.daniel

Fejtetű a hajkefétől? Bőrfertőzés a pedikűrtől? Cikkünk a kozmetikai szalonok rejtett egészségügyi veszélyeire figyelmeztet.


Hepatitis C akváriumos kezeléstől

Miből is áll ez a hazánkban is egyre nagyobb ismertséget élvező kezelés? Az ilyen szolgáltatást nyújtó kozmetikai szalonokban mindig található egy külön, jellemzően fürdőszobára hasonlító helyiség, ahol egy kádban, vagy ha jobban tetszik, akváriumban apró halak úszkálnak. A szépülni vágyó vendég ráül a kád szélére, beleteszi a lábát a halakkal teli kádba és már kezdetét is veheti a megkeményedett bőrfelületek kezelése. A Garra Rufa típusú halak a kemény bőrt gyakorlatilag „elmajszolják”, ami kíméletesebb egy sarokkefénél, azonban nem árt tudni, hogy okozhatnak akár halálos betegséget is.

Ha például az egyik vendég Hepatitis C  vírussal fertőzött és valamilyen nyílt, netán véres sérülés van a lábán, legyen az akármilyen kicsi, megvan rá az esély, hogy a halak ezt tovább adhatják a következő ügyfélnek. A kockázatok elkerülése érdekében, soha ne  menj el ilyen kezelésre akkor, ha valamilyen nyílt seb van a lábadon. A pikkelysömörrel és cukorbetegséggel rendelkezők is kerüljék ezt a típusú kezelést.

Fejtetű piszkos hajkefétől

Még a legdrágább szalonokban is előfordulhat, hogy a fodrászok nem fertőtlenítik, sterilizálják a hajkefét és egyéb eszközöket két ügyfél között. Azt gondolhatnád, hogyha a fodrász már alaposan megmosta a vendég haját, akkor minimális annak az esélye, hogy bármilyen kórokozó átkerüljön a hajkeféről egyik emberről a másikra, de ez tévhit. Amikor kifésülik a hajat, akkor egyúttal alaposan át is dörzsölik a fejbőrt, mert ezzel serkentik a vérkeringést, ami jót tesz a hajkoronának. Bár lehet, hogy meglepő lesz, de egy jó fodrász nem fog megsértődni azon, ha magaddal viszed saját hajkefédet és megkéred, hogy azzal lazítsa ki tincseidet.