Súlyos tévedés egy spermadonornál – betegséget adott át

Szigorítják a spermaadományozásra vonatkozó törvényt Dániában, miután egy donor ritka genetikai betegséget adott át legalább öt gyereknek a 43 baba közül, akinek az adományozás következtében biológiai apja lett.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 30. bencze.aron

Szigorítják a spermaadományozásra vonatkozó törvényt Dániában, miután egy donor ritka genetikai betegséget adott át legalább öt gyereknek a 43 baba közül, akinek az adományozás következtében biológiai apja lett.


A változtatás után egy donor legfeljebb 12 megtermékenyítésre elegendő mintát adományozhat. A véletlenül továbbadott neurofibromatózis-1 (NF1) nevű betegségben daganatok képződnek az idegrendszerben.

Peter Bower, az érintett koppenhágai spermabank, a Nordisk Cryobank klinikai igazgatója az AFP francia hírügynökségnek megerősítette, hogy öt gyerek érintett az NF1 átöröklésében, ám további információkkal lakhelyükről és egészségi állapotukról nem kívánt szolgálni.

Tíz országban használták a donor spermáit

A szóban forgó donor spermiumát vélhetően tíz európai és azon kívüli országban használták fel mesterséges megtermékenyítésre 2008 októbere előtt. A DR dán televízió riportja szerint 14 különböző klinikához jutott az adományozott spermiumból.

Az NF1-et genetikai mutáció okozza, amely az esetek felében valamelyik szülőtől öröklődik át a gyerekre, más esetekben a génmutáció magától alakul ki. A kór tünetei változatosak, a szokatlan bőrpigmentációtól nem rákos daganatok képződéséig terjednek. Okozhat tanulási nehézségeket, látásproblémákat és abnormális görbületet a gerincben.

A törvények eddig 25 gyerek születését engedélyezték

Bower elismerte, hogy nem vonták vissza azonnal a spermát, amikor az első eset a tudomásukra jutott, mert nem voltak meggyőződve arról, hogy a donor felelős az átöröklődött állapotért.

Arra egyelőre nincs magyarázat, hogy miként születhetett 43 gyerek egy adományozótól, mert a jelenlegi dán törvények sem engednek 25-nél több utódot egy spermadonortól. Október 1-jétől mindenesetre 12 lesz az új határ – írja a BBC.