Szabadságot Geréb Ágnesnek! – százak mozdultak a bábáért + fotók

Az otthonszülést megbélyegzik és kriminalizálják Magyarországon. Geréb Ágnessel együtt börtönbe került a szabad gondolat, és a vádlottak padjára helyezték a szakmai tudást – hangoztatták a közel egy éve házi őrizetben lévő szülész-nőgyógyász mellett tüntetők, akik mintegy kétszázan gyűltek össze szerdán a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum mögött.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 05. bencze.aron

Az otthonszülést megbélyegzik és kriminalizálják Magyarországon. Geréb Ágnessel együtt börtönbe került a szabad gondolat, és a vádlottak padjára helyezték a szakmai tudást – hangoztatták a közel egy éve házi őrizetben lévő szülész-nőgyógyász mellett tüntetők, akik mintegy kétszázan gyűltek össze szerdán a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum mögött.


Kisbaba a háton, fehér virág a kézben. Egyenkosztüm szerda déltájban. Kismamák gyülekeznek a budai Vár tövében. Feltűnően sokan vannak, kaptatnak felfelé. A helyszín szimbolikus, egy korábban meg nem értett orvosról elnevezett múzeum környékén járunk. Hová tart, kedves? – érdeklődik egy nyugdíjas hölgy. Felvilágosítják: Geréb Ágnes miatt tüntetünk! A kismamák. Kik mások? Mert bár az ország döntő többsége határozottan elutasítja a bábák ténykedését, az ”áldozatok” egészen másképp látják. Anna két gyermekét szülte otthon. Teljes nevét nem vállalja, de mint mondja, új törvények ide vagy oda, ő harmadszorra is így kíván tenni. Sorstársa csatlakozik az előtte szólóhoz. Náluk még csak az első érkezett meg, azonban még másik hármat terveznek. A helyszín náluk sem kérdés.

Mintegy kétszázan ácsorognak, illetve ücsörögnek a lépcsőkön. A szervezők másodjára egyeztetik, ki, ki után következik. Már csak az áram hiányzik. Aggregátor hozza el a megváltást. Geréb Ágnes 365 napja van korlátozva szabadságában – ad alaphangot Rácz Attila. A demonstráció szóvivője szerint az otthonszülést megbélyegzik és kriminalizálják Magyarországon, Geréb Ágnessel együtt börtönbe került a szabad gondolat, és a vádlottak padjára helyezték a szakmai tudást. Mint mondja, két-három tragikus esetet hoznak egy sorba több ezer sikeres otthonszüléssel. Véleménye szerint a magyar egészségügyben is történik ennyi baleset, ráadásul ott sosem találják meg a felelőst. Miskolc, Székesfehérvár, Budapest – sorolja a tragédia helyszíneit. A kórházak egyetlen ügyben sem találtak vétkest. „Itt az ideje, hogy felemeljék hangjukat Geréb Ágnesért és bábatársaiért” – üzen a szóvivő a Magyar Orvosi Kamarának és az ügyészségnek. Feltehetőleg pusztába kiáltott szó.

Szávai Viktória színművésznő (Radnóti színház) a részsikerekről beszél. A házi őrizet ugyanis az előzeteshez képest már annak nevezhető. Ráadásul ott nincs se kéz-, se lábbilincs. Sőt! Az ablakból akár azt is láthatja, esik-e az eső, vagy fúj-e a szél – fogalmaz ironikusan. De cinizmusért az ügyészségnek sem kell a szomszédba menni. A negyven éves érettségi találkozóról szóló indítványt azzal utasították el, hogy indokolatlan, hiszen nem egyszeri a lehetőség. Nonszensz, azonban nem az egyetlen. Állítólag olyan is előfordult, hogy a tárgyalás előtti migrénrohama alatt megtagadták tőle a gyógyszert.

A politika sem maradt tétlen. Ékes Ilona (Fidesz) üzenete szerint példátlan az eset, ahogy Geréb Ágnessel bántak. A honanya állítja, rossz az üzenet, hiszen éppen a szülő nőket próbálják szembe állítani a szülést segítőkkel, miközben a szülések 90 százaléka szakképzett ápoló személyzet jelenlétében, de beavatkozás nélkül is problémamentesen megvalósulhat. Ékes Ilona a szabad választás fontosságát hangsúlyozza, mint írja, a közös cél: minél többen szülhessenek háborítatlanul, úgy, ahogy szeretnének.


 

Végül a Szülők a Szabad Szülésért Társaság egyik tagja, Emődi Claudia emelkedik szólásra. Mint emlékeztet, a helyszínválasztás, azaz a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum nem véletlen. Semmelweis Ignác, az anyák megmentője sem tartott diadalmenetet életében. A szakma ellenezte újításait, mindössze halála után 12 évvel fogadták meg tanácsát, a klórmészoldatos kézmosást, ami a gyermekágyi lázat gyakorlatilag megszüntette. Vajon Geréb Ágnesre is hasonló sors vár?