Szaporodnak az „apavonzó” ovik

Nem ez az elsődleges célja, de egyik jótékony „mellékhatása” az Ovi-Foci Programnak, hogy a gyermekeikért szaladó apukák délután kicsit ottragadnak az óvodában. A projektet menedzselő alapítvány vezetője szerint a legendás labdarúgó, Buzánszky Jenő nevével fémjelzett program nem pusztán az utánpótlás-nevelés szempontjából hasznos: alapvetően egészséges életre neveli a kicsiket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 26. szabo.daniel

Nem ez az elsődleges célja, de egyik jótékony „mellékhatása” az Ovi-Foci Programnak, hogy a gyermekeikért szaladó apukák délután kicsit ottragadnak az óvodában. A projektet menedzselő alapítvány vezetője szerint a legendás labdarúgó, Buzánszky Jenő nevével fémjelzett program nem pusztán az utánpótlás-nevelés szempontjából hasznos: alapvetően egészséges életre neveli a kicsiket.


Még 2010-ben, Debrecenben adták át az első mini, óvodások részére kifejlesztett műfüves sportpályát az Ovi – Foci Program nyitányaként. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által életre hívott és a hasonló nevű alapítvány által működtetett kezdeményezés az új sportfinanszírozási koncepciónak köszönhetően indulhatott aztán rohamos fejlődésnek – mondta lapunknak Dr. Molnár Andrea.  Az alapítvány elnöke hangsúlyozta, annak elfogadása előtt mindössze két pálya kivitelezésére futotta (Debrecen után Kőbányán), ebben a tanévben (2011-2012) ugyanakkor összesen 33 kis létesítményt tudnak telepíteni. Jelen pillanatban már működik a szolgáltatás Budakalászon, nemrég megnyílt hat óvodai pálya Újpesten, ezen a héten pedig négy indult el Nyíregyházán.


 

A pálya nem mobil, stabil beton-alapon álló vázszerkezetre épül, a játéktér viszont többfunkciós. Fontos, hogy nem futball-specifikus: a legtöbb labdajáték kipróbálására alkalmas, rendelkezik például kosár-palánkkal is, vagyis a gyerekek alapvetően nem csak fociznak, a játékon van a hangsúly.

A pálya bekerülési költsége, eszközöstül bruttó 8 millió forint. Az új sportfinanszírozási szabályok szerint az alapítvány programtervet ad be az MLSZ-nek, a szervezet elbírálja azt, majd támogatói nyilatkozatot állít ki a begyűjthető társasági adó maximumára. 2011-2012-ben – önrésszel együtt – mintegy 260 millió forintból gazdálkodhatott az alapítvány.
Ebből valósul meg tehát a 33 pálya, a hozzá kapcsolódó oktatási programmal. Merthogy: a foglalkozásokat a gyakorlatban természetesen az óvónők végzik, akik továbbképzéseken, konzultációkon vesznek részt annak érdekében, hogy megfelelően kihasználhassák a pálya adta lehetőségeket.

Nagyon fontos – húzta alá Dr. Molnár Andrea -, hogy a gyerekek már ilyen kis korban ismerkedjenek a dobás, a rúgás, kúszás-mászás, labda-elkapás mikéntjével, e pálya híján ezt sokan – anyagi vagy más okból – nem tehetik meg.
Nem fognak avval szembesülni a gyerekek, hogy kikerülve az oviból, az általános iskolában már nem lesznek ilyen jó lehetőségeik? – kérdeztük.
Az alapítvány elnöke kifejtette, hogy az MLSZ Grundfoci Programja lényegében ennek a folytatása iskolai szinten. U6-os korosztály felett az MLSZ közvetlen felügyeletével, intézményes keretek között működik mindez, ráadásul ott már törvényi kötelezettség a saját tornateren, sportpálya, míg az óvodáknál ez nincsen így.

Hova telepítenek?
A programra pályázni lehet. 2011-12-ben főként fővárosi intézmények (33-ból 24 Budapesten épül meg) tették ezt, a következő tanévre inkább vidéki települések, sőt egészen apró települések jelentkeztek, például Fehérvárcsurgó, Vasad, Pátyod.

Jövő hét szerdán Újbudán adnak át két pályát, június elsejé Újkígyóson avatnak.

A készítők szerint nagyon jók a tapasztalatok. Óvónők arról számolnak be, hogy sok apuka egyszerűen ottragad miután a gyerekért megy, labdáznak még egy kicsit, ami mindkettejüknek hatalmas élmény, ráadásul egészségesen töltik együtt az időt.