Szédülök, fáradok, vérszegény vagyok?

A vérszegénység olyan állapot, amelyben a vörösvértestek, és a hemoglobin mennyisége a normálisnál kevesebb. Vérszegénységben a beteg gyakran fáradt, jelentősen csökken a munkaereje, szédülékeny. A betegség egyszerű vérvizsgálattal kimutatható.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 18. eckmarietta

A vérszegénység olyan állapot, amelyben a vörösvértestek, hemoglobin mennyisége a normálisnál kevesebb. Vérszegénységben a beteg gyakran fáradt, jelentősen csökken a munkaereje, szédülékeny. A betegség egyszerű vérvizsgálattal kimutatható.


Tünetek:

A vérszegénység (anaemia) klasszikus tünetei közé tartozik a beteg fáradékonysága, fázékonysága, gyengesége, csökkent teljesítőképessége, ingerlékenysége. A koncentrálóképesség általában romlik, álmatlanság, fülzúgás, látási zavarok, szédülés, fejfájás, ájulás-érzés jelentkezhetnek.

Vas szerepe:

A hemoglobin egyik nagyon fontos összetevője a vas. A vas fő feladata az oxigén-, a széndioxid-, illetve az elektronszállítás. Amikor a vörösvértestek elpusztulnak, a belőlük felszabaduló vasat a szervezet újrahasznosítja a vörösvértestképzéshez.
A helyesen összeállított étrend képes fedezni a szervezet vasszükségletét. A táplálékkal bejutott vas a vékonybélből szívódik fel a véráramba. A vas legnagyobb mennyiségben, a belsőségekben és a húsban fordul elő. A növényi rostok, foszfátok és a savcsökkentő gyógyszerek csökkentik a felszívódást. A C-vitamin az egyetlen anyag a táplálékban, amely viszont növeli a vas felszívódását. A vasban szegény táplálkozás különösen gyermekkorban okozhat vérszegénységet

Gyermekeknél a vashiány tünete:

·         étvágytalanság

·         a fejlődésbeli elmaradás

·         fokozott érzékenység a fertőzésekre

·         sápadtság

Okai:

1. Gyermekeink egyfolytában növekednek, nő a testsúlyuk, a testmagasságuk, egyszóval gyarapodnak. Ez a növekedés a csecsemő-, illetve a serdülőkorban a legintenzívebb. Ilyenkor a szervezet vasszükséglete is nagy. Ezzel az igénnyel azonban a szervezet, sok esetben nem tud lépést tartani és ezért vérszegénység alakulhat ki.

2. Ehhez hozzájárulhat, hogy gyermekeink gyakran egyoldalúan táplálkoznak, sokszor nem mindig fogadják el a változatos ételeket. Sok kicsinek idegenek az új ízek, az ételek külleme, színe, így inkább egy bevált ételből akarnak csak enni. Ez, ha vasszegény ételeket fogyasztanak, szintén vérszegénység kialakulásához vezethet.

3. A különböző táplálékfelszívódási zavarral rendelkező gyermekeknél nem csak a táplálék, de a vas bélrendszerből való felszívása is zavart lehet, ami vérszegénység kialakulásához vezethet.

4. A negyedik ok a vérvesztés lehet. Itt nem csak a látható, nagy mennyiségű vérzésre kell gondolni, hanem a rejtett vérzéseket is figyelembe kell venni. Ilyen rejtett, vagy úgynevezett okkult vérezgetés alakulhat ki tejallergiás gyerekeknél, náluk ugyanis a vastagbél begyullad és a haspuffadás, hasmenés mellett véres székletürítés is jelentkezhet.

A gyermekkori vérszegénység kezelése

Ha a vérszegénység kisfokú, akkor gyógyszeres kezelésre nincs szükség, elegendő a vasban dús étkezés. Csecsemőkorban erre legjobb az anyatej, amely féléves korig fedezi a baba szervezete számára szükséges vas mennyiségét.

Ha a baba már nincs anyatejes tápláláson, akkor vassal dúsított tápszerek adhatóak. Féléves kortól vörös húsok, máj, zöldfőzelékek, tízhónapos kortól tojássárgája adhatók. Egyéves kortól vassal dúsított gabona magvak, hároméves kor felett áfonya, szeder javasol, mivel ezek kiváló vasforrást biztosítanak a szervezet számára.

Kismamák:

A terhesség alatt a kismamák közel 40 százalékánál állapítanak meg vérszegénységet, amit vaspótlással kezelnek. Nagyon fontos a kezelése, mert a vashiány alacsony születési súlyhoz és koraszüléshez vezethet. Ha nem sikerül megfelelően pótolni a vasat, lassabb a szülés után a felépülés, és esetleg vérátömlesztésre is szükség lehet. A terhesség előtt álló és a terhes nők rutinszerűen vaspótlásban részesülnek ezen szövődmények megelőzésére.

Megelőzés:

A vérszegénység megelőzésében a legfontosabb szerepe a megfelelő táplálkozásnak van. Alapelv, hogy törekedni kell a minél változatosabb étrend kialakítására:

  • Fogyassz magas vastartalmú ételeket, gabonapelyhet (vannak vassal dúsított változatok), borsót, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, babot, lencsét és zöldségeket (főleg sötétzöld zöldségféléket). További remek vasforrások a mazsola, aszalt szilva, sárgabarack, füge, kakaó, szója, avokádó.
  • A vas felszívódásában fontos szerepe van a kalciumnak és a C-vitaminnak, ezért ezek pótlása is fontos a vérszegénység megelőzésében.

Néhány további jó tanács a megelőzéshez:

  • Ne fogyassz alkoholt és ne dohányozz! Minél kevesebb teát és kávét igyál (ezek gátolják a vas megfelelő felszívódását);
  • Végezz a teherbírásodnak megfelelő mozgást, sétálj, biciklizz, ússz! A rendszeres mozgás felfrissít és fokozza a vérkeringést.