Székrekedés terhesség alatt

Kellemetlen következménye az áldott állapotnak a székrekedés. A Családháló.hu annak járt utána: mi válthatja ki ezt a helyzetet, és hogyan tudjuk kezelni. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 08. bencze.aron

Kellemetlen következménye az áldott állapotnak a székrekedés. A Családháló.hu annak járt utána: mi válthatja ki ezt a helyzetet, és hogyan tudjuk kezelni.


Ebben az életszakaszban rendkívül lényeges a napi, rendszeres széklet, ugyanis a visszamaradt anyagoknak minél gyorsabban távozniuk kell a kismama testéből. Minderre azért van szükség, mert amennyiben ez nem történik meg, akkor az említett anyagok a véráramba jutva komoly erőpróba elé állítják a vesét, ami ebben a periódusban egyébként is dupla munkát végez a magzat megjelenése miatt.

A terhesség alatti székrekedés egyik előidézője az úgynevezett progeszteron szint megemelkedése tehető felelőssé: a magasabb szint hatására ellazulnak a belek izmait, így ezek lassabban mozognak, megnövelve a székrekedés kockázata. Ugyancsak az okok között keresendőek a megnövekedett vízszükséglet, a méhnek a végbélre gyakorolt nyomása, illetve a terhességi vitaminok és a vaskészítmények következményei is.

A lassult bélműködés következtében a táplálék a vastagbelekben sokkal több időt tud eltölteni, így az ott jelen lévő baktériumoknak sokkal több ideje van, amit a táplálék lebontásával tölthet. Elsősorban a szénhidrátokra kell koncentrálni, hiszen a gázképződés a vastagbelekben a baktériumok szénhidrátbontásából ered. Éppen ezért a terhesség alatt a szénhidrátok fogyasztására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, csökkenteni kell a bevitelt, és kerülni az egyébként is ismert puffasztó ételeket, hogy a fokozott hatást elkerüljük. A káposztát, a babot, a hagymát csak módjával fogyasszuk.

A székrekedés megelőzésére nagyobb mennyiségű rostot: teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani, azonban emellett sok folyadékok bevitele sem elhanyagolható. Napi szinten legalább 6-8 pohár víz, 1-2 pohár gyümölcslét ajánlunk, és amennyiben lehetséges, levest is! Kerüljük a hashajtók alkalmazását, helyettük gyömbér-, hársfa- vagy édeskömény teát érdemes kipróbálni. Figyelni kell arra, hogy ne túl gyorsan, és inkább ötször, hatszor, kis adagokat együnk egy nap során, így kevesebb étellel, és lenyelt levegővel kell a gyomor- bélrendszernek egyszerre megbirkóznia.

Az étkezés mellett fordítsunk gondot a rendszeres mozgásra is. Sose hagyjuk ki a terhességi tornagyakorlatokat, valamint az általános mozgást sem, sportok közül elsősorban az úszás ajánlott.