Személyiségedtől függ, milyen szülő leszel!

Tesztek alapján megjósolható, hogy személyiségünk milyen nevelési stílust eredményez, szülőként mik lehetnek az erősségeink és gyengeségeink, mire kell odafigyelnünk és mi az, ami megy majd, mint a karikacsapás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. november 14. Dívány

Az ember nem úgy válik szülővé, hogy elolvassa a kézikönyvet és aszerint cselekszik – az, hogy milyen szülők vagyunk, legnagyobb részben attól függ, milyen az alapszemélyiségünk. Jó, hát ezt eddig is tudtuk. Egy nemrégiben készült tanulmány során a kutatók kicsit alaposabban körüljárták a témát: megtudhatjuk belőle, hogy a mi személyiségünk milyen nevelési stílust eredményez, szülőként mik lehetnek az erősségeink/gyengeségeink, mire kell odafigyelnünk és mi az, ami megy majd, mint a karikacsapás. Akkor nézzük.

Milyen az alapszemélyiségünk?

A fenti tanulmány során a kutatók a Myers-Briggs személyiségtesztet használták – ez egy klasszikus, régi személyiségteszt, természetesen sok kritika is érte már az évek során, nem csodaszer. A teszt az embereket négy jellemzőjük alapján csoportosítja, azaz négy skálán elemzi a viselkedésüket. A négy skála valójában négy ellentétpár, a tesztet kitöltő személy eredményként azt kapja meg, hogy melyik szélsőséghez áll közelebb. A négy ellentétpár az alábbi:

1. Extrovertált-introvertált ellentétpár (E, I): azaz kifelé vagy befelé forduló, társaságkedvelő vagy társaságkerülő típus.

2. Érzékelő-intuitív ellentétpár (S, N): az érzékelő típusok a világ konkrét eseményeire figyelnek (amit látnak, hallanak stb) és ezek alapján vonnak le következtetést, az intuitívek inkább a belső összefüggésekre, asszociációkra alapoznak.

3. Érző-gondolkodó ellentétpár (F, T): míg az érzők inkább ösztönösen, érzelmeikre hallgatva döntenek, addig a gondolkodók igyekeznek a racionalitásra, logikára alapozni.

4. Megítélő-észlelő ellentétpár (J, P): a megítélők szeretik a dolgokat kategorizálni, ennek alapján gyorsan dönteni, míg az észlelők ezt nem csinálják.

A cikk folytatásához kattints.