Szemtorna kicsiknek és nagyoknak

Nem akarunk vesszőparipát csinálni a dologból, de attól még így van: a gyerekek egyre többet ülnek a monitorok, képernyők előtt, amit elsősorban a szemük fénye sínyli meg. A szem azonban néhány egyszerű gyakorlattal „karban tartható”, ráadásul ezek még játéknak is elmennek. Ki csinálja jobban: anyu, apu vagy a gyerekek?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 19. szabo.daniel

Nem akarunk vesszőparipát csinálni a dologból, de attól még így van: a gyerekek egyre többet ülnek a monitorok, képernyők előtt, amit elsősorban a szemük fénye sínyli meg. A szem azonban néhány egyszerű gyakorlattal „karban tartható”, ráadásul ezek még játéknak is elmennek. Ki csinálja jobban: anyu, apu vagy a gyerekek?


Ha napi rendszerességgel tornáztatjuk a szemünket, sokkal jobban reagál az olyan kihívásokra, mint a közeli képernyők, vagy akár a távoli vezetési szemszögek. A következő feladatokkal a szemlencse tartóizmait tornáztatju, ennek a frissen tartásával előzhetők meg az öregségi, vagy intenzív egysíkú használattal járó szemrenyheségek. Végezzük őket nyugodtan többször naponta, izomlázat kapni szinte lehetetlen. Hogy ki hogyan „öltözteti fel” játékosra a következő feladatokat ahhoz, hogy a gyerek is szívesen végezze őket, egyéni lehet, mindenesetre adott egy tréfás alaphelyzet: mindenki egy helyben ül vagy áll és szó szerint csak mereszt, gúvaszt, pislang, pillog.

Körbenézés

A cél, hogy megnézzük, meddig terjed mozdulatlan testhelyzetből a látásunk, milyen magasra látunk és milyen széles teret ölel fel a szemünk. A szemgolyókat középről indítva lazán jobbra tereljük, amíg erőltetés nélkül bírja, majd balra indulva körbejáratjuk felfele, balra, lefele, majd vissza középre. Néhány ismétlés után kicsit erőltetve, a határokat feszegetve egyszer még megismételjük. Igény szerint a másik irányba is nézegessünk, majd lazítsuk el úgy, hogy lazán pislantunk ötöt-hatot. Figyeljünk arra, hogy ne ráncoljuk a homlokunkat!

Fókuszpontok

Húzzunk egy tárgyat, pl. egy széktámlát magunk elé, és üljünk úgy, hogy szemmagasságban legyen egy jól fókuszálható része, ami azért nem takarja ki a hátteret, pl. a támla elfordítva. Fókuszáljunk a támlára, majd pár másodperc múlva fókuszáljunk mögé, a pl. falra. Ne nyugodjunk, míg nem éles a kép. Ha rosszul látunk, nyugodtan válasszunk közelebbi célpontokat. Ezek hetek múlva távolabb tolhatók lesznek. Ha váltott szemmel végezzük a gyakorlatot, akkor is végezzünk páros szemmel néhányat a végén. Figyeljünk arra, hogy ne mozogjon a testünk.

Manualitás

Üljünk egy fotelba és válasszunk egy tereptárgyat, amit nem látunk élesen. Esetleg írjunk számokat egy lapra és tegyük jó távol magunktól. A mutató ujjunk begyét nyomjuk a szemeink külső végpontjához, és húzzuk kifelé. Ahogy „csíkul” a szemünk, élesedik a kép. Minél többet kell húzni, annál rosszabb a szemünk. Ez főleg diagnosztizáló feladat, de kicsit megmozgatja a szemlencsét is. A célterület finom masszírozása kondícionálja a tartóizmokat, és segít nekik nem tovább romlani.

Pihentetés

Az izomtorna feladatok között (első kettő) fordítsunk időt a lazításra is. Soha ne izomból zárjuk a szemünket, azzal csak kipréseljük a szemünket nedvesítő folyadékot. Mindig lazán pislantsunk, esetleg csukott szemmel grimaszoljunk, ráncoljuk a homlokunkat, mozgassuk az orrunk körüli izmokat. Mivel az arc egész izomzata összedolgozik, ha mindegyik friss, a szemnek is könnyebb dolga van.  

Tüneti kezelés

Ha ég, fáradt a szem, a következő módszer csillapíthatja a fáradtságot. Vegyünk két evőkanalat, ami pont körbe tudja ölelni a szemgolyónkat, ha ráfektetjük. Tegyük testmeleg folyadékba, lehetőleg sós vízbe, majd feküdjünk hanyatt és helyezzük a szemünkre a kanalakat. Kicsit lehet hűvösebb vagy melegebb, mint a szem, annak megfelelően, hogy esik jól, de túlzásokba ne essünk, se kisütni, se hideggel begyullasztani nem akarjuk az üvegtestjeinket és a különböző hártyáinkat. Ha gyulladt a szem, kanál helyett szobameleg kamillás forrázmányba ásztatott vattapamaccsal fedjük leés pihentessük úgy.