Szén-monoxid jelzőt, de milyet?

Mennyibe kerül? Hogy kell felszerelni? Milyen típust érdemes venni? Mindent a szén-monoxid jelzőkről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 17. szabo.daniel

Mennyibe kerül? Hogy kell felszerelni? Milyen típust érdemes venni? Mindent a szén-monoxid jelzőkről.


Fűtési szezonban sajnos szinte naponta hallani híreket újabb és újabb, nem kevésszer tragikus kimenetelű szén-monoxid mérgezésekről.

Kötelezően ajánlott

A balesetek igen egyszerűen elkerülhetőek lennének, mégis kevesen szerelik be a pár ezer forinttól már elérhető riasztó-műszert. A portálunk által megkérdezett szakember szerint minden olyan háztartásban kötelezően ajánlott használni, ahol nyílt égésterű készülék üzemel, legyen az kéményes gázkészülék, cserépkályha vagy vegyes tüzelésű kazán.

Kertész Csaba, a http://www.szenmonoxid.hu webáruház értékesítője elmondta, miután a hírekben általában csak a mérgezések tényéről esik szó, és a pontos vizsgálat eredményeit nem hozzák nyilvánosságra, nem lehet pontosan megmondani, mi okozza a legtöbbször a szivárgást, az ugyanakkor valószínűsíthető, hogy azokat a készülék rendszeres karbantartásának hiánya, illetve a kémény ellenőriztetésének a hiánya okozza. Megjegyezte, igen ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy kedvezőtlen szélviszony, vagy elpusztult madártetem a kéménybe zuhanva okozza a bajt.

Létezik olcsó és jó?

A készülékeket mindenképp érdemes nagyobb gyártóktól választani. Akár 7 év élettartammal is megvásárolhatóak a minőségi készülékek, van, amelyikhez hat év garanciát is ad a gyártó. Ezek már körülbelül 13 ezer forinttól elérhetőek.

Az olcsó pár ezer forintos készülékek egyéb más háztartási vegyi anyagra is beriaszthatnak, de akár erősseb fűszerezésű étel illatára is. Ez azért jelent komoly gondot a szakértő szerint, mert sokan egy idő után a sok téves riasztás miatt leszerelik, kikapcsolják.

A hálóhelységben hallható legyen

A minőségi készülékeknél a gyártó mindig pontosan leírja, hova kell elhelyezni a készüléket, sőt még arra is kitér, hova NE legyen elhelyezve. Igazából mindig azt kell szem előtt tartani,hogy a CO könnyebb a levegőnél ezért felfelé száll így mindig a mennyezettől lefelé telítődik a helyiség. Általában 200-220 cm közé szokták pozícionálni. Ez természetesen mindig függ az épület belmagasságától is. Fontos szempont mindig, hogy a háló helyiségben is jól hallható legyen.

Elég egyetlen készülék?

Több fűtő készülék esetében érdemes több készüléket is vásárolni, felhelyezni. Itt akár az előző kérdésre adott válaszom utolsó része is igaz.

Mit kell tennünk, ha beriaszt a készülék?

Azonnali szellőztetés illetve az épület elhagyása. Ilyenkor jön jól egy digitális készülék amely nem csak riaszt,ha nem kijelzi az adott értéket is,és el lehet dönteni, hogy elég-e egy szellőzetés vagy a piciny gyermekkel és a teljes családdal elhagyjuk-e az épületet. Itt is igaz, hogy egy minőségi készülék leírásában szerepelnek az egészségügyi határértékek.

Mit tegyünk, hogy minimalizáljuk a veszélyt?

Tartsuk karban rendszeresen a gázkészülékeket, illetve a kéményeket. Ha megtehetjük, cseréljük le régi elavult fűtőberendezésünket zárt égésterűre, és ne felejtsük el azt sem, hogy a szén-monoxid mérgezés akár nyáron is fenyegethet, egy gázüzemű vízmelegítő használatakor.