Szép has szülés után? Lehetséges!

A legtöbben elfelejtkeznek az izmaikról, amikor a várandósság időszakára készülnek. Gyakori, hogy valaki változtat az életmódján, valahogy mégsem ivódott még a köztudatba, hogy a testünk felkészítése is kardinális feladat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2017. május 10. FemCafé

A terhesség alatt nagy változásokon megyünk át, és a nők egyik legnagyobb félelme a has tartós torzulása, mégsem igazán tesznek ellene. Az sem mellékes, hogy a megfelelően karbantartott hasizom sokkal gyorsabban regenerálódik! 😉

Az első lépés a megismerés

Rectus abdominis, az angol nyelvben ezért is hívjuk „abs“-nek, magyarul pedig az egyenes hasizmot jelenti, mely az alsó bordákon ered és a szeméremcsont felső ágán tapad. A két izomköteg jobb és bal oldalon halad, az összeköttetést rostok és hártya biztosítják, azonban a „kockásságát“ a vízszintes irányú befűződések adják, melyek tagolják az izomkötegeket.

A haránthasizom felül az egyenes hasizom előtt ered, alul pedig az egyenes hasizom mögött tapad.

Amit nem szoktak végiggondolni

A hasizmok a hátizmok antagonista izmai, tehát a törzsünk támfala, elölről támasztja a gerincet, helyén tartja a belső szerveket. Hátsérülések esetén meghatározó fontosságú a hasizom állapota, hasi sérülésnél pedig a hátizom tud kisegíteni a bajból, de fontos tudni: csak együttes, összehangolt munkájuk eredményezheti a helyes testtartást. Tehát, ha fáj a hátunk, akkor nem csak a hátizmokat és a hátizmok alsó szakaszát, hanem antagonistáit, a hasizmokat is erősítenünk kell.

A cikk itt folytatódik!