Szétnyílt hasizom a szülés után – Mit lehet tenni ellene?

Az anyukák több mint fele küzd vele, ikerterhesség után szinte borítékolható, mégis kevesen tudják, hogy a szülés után hónapokkal is domborodó pocak az egyenes hasizmok szétnyílásának következménye. A Babaszoba utánajárt, mit kell tudnod a jelenségről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
várandósság
2017. július 24. Babaszoba
Sajnos még manapság is ritka, hogy a kismamákat felkészítsék arra, hogy a várandósság alatt szétnyílhat a hasizmuk. A legtöbben a szülés után több hónappal ismerik meg a problémát, amikor minden igyekezetük ellenére még mindig “terheshasuk” van, és a témában jártas gyógytornászhoz fordulva, vagy az interneten kutakodva találkoznak vele. Pedig a hasizmok szétcsúszása nemcsak esztétikai probléma: a nem megfelelő tartás miatt hosszútávon hátfájás, gerincproblémák, inkontinencia, sérv alakulhat ki – ismerteti Dr. Lévay Bernadett, a Rózsakert Medical Center plasztikai sebésze.

Milyen a szétnyílt hasizom?

Ahogy a baba növekszik a pocakban, a has közepén futó egyenes hasizmok két oldalra tolódnak. Ez teljesen normális jelenség – mondja Dr. Lévay Bernadett. A szülés után, ahogy regenerálódik a test, az izmok visszahúzódnak középre. Sokszor előfordul azonban, hogy a szalagok túlságosan megnyúlnak, sérülhet, sőt, el is szakadhat a kötőszövet. A nagyobb megnyúlást okozhatja túlsúly, ikerterhesség, gyenge izomzat vagy kötőszövet, de akár egy túlzottan nehéz tárgy emelése is – figyelmeztet a doktornő, aki azt is elmondja: a praxisában 8-10 ujjnyi volt a legnagyobb rés, amellyel találkozott.

Így vizsgálhatod meg a hasizmodat

Otthon is könnyen megvizsgálhatod, hogy mennyire nyílt szét a hasizmod. Ehhez feküdj hanyatt, a lábadat húzd fel. Vegyél egy nagy levegőt, és mintha hasprést végeznél, emeld meg a fejedet és a vállaidat, közben az egyik kezeddel megtámaszthatod a tarkódat. A másik kezed ujjait a köldöködnél mélyeszd a hasadba. A nyílás hosszát is tapintsd ki, és a szélességét is mérd meg: hány ujjad fér be az egyenes hasizmaid közé. Ha a rés kétujjnyinál szélesebb, érdemes szakemberhez fordulnod.

Mit tehetsz a szétnyílt hasizom ellen?

Előre sajnos nem lehet megjósolni, kinek fog szétnyílni a hasizma. Ha lazák a kötőszöveteid, az alkatodhoz képest nagy babát vagy ikreket vársz, akkor számíthatsz a problémára. A megelőzésben valamennyire segíthet, ha már a várandósság előtt és alatt is végzel speciális hasizom-erősítő tornagyakorlatokat, ügyelsz a megfelelő testtartásra, és nem emelsz nehéz tárgyakat.
A szülés után szerencsére több helyen találhatsz segítséged a hasizmaid regenerálásához. Ezek közül most két, könnyen elérhető lehetőséget mutatunk be.

LoveYourBelly – a szétnyílt hasizom regenerálására kifejlesztett tréning

LoveYourBelly-módszert kimondottan a szétnyílt hasizom kezelésére dolgozta ki Bagyinka Tímea rekreációs szakember, aki 2004 óta foglalkozik a témával. Az országban számos helyen, de még külföldön is elérhető a tanfolyam, amelyen egyszer kell részt venned, majd a gyakorlatokat otthon végezheted. A módszer hatékonyságát tanulmányok is alátámasztják.
A LoveYourBelly-tréninget hüvelyi szülés után 6 héttel, császármetszés után 10 héttel ajánlott legkorábban elkezdeni – fejti ki Rátkai Bernadett LoveYourBelly-oktató, aki maga is kétgyermekes anyuka, és Budapesten, a XIV., a XV. és a XVI. kerületekben tart tanfolyamokat. – A tréning körülbelül három órás, és több részből áll. Az első részben felmérjük a hasizmok állapotát, majd elméleti és anatómiai oktatás következik. Megmutatjuk a helyes testtartást és légzéstechnikát is. Ezután személyre szabottan ajánlunk gyakorlatokat, amelyeket ki is próbálnak a résztvevők. A tanfolyam egy rövid táplálkozási tanácsadással ér véget.