Szétszedi a lakást a beteg gyerek?

Nagy kérdés, mit lehet csinálni egy gyerekkel, ha beteg és vagy ágynyugalomra van szüksége, de legalábbis semmi kinti szaladgálás vagy játszótér nem jöhet szóba. Azt persze nem akarjuk, hogy egész nap mesét nézzen, de akkor mégis mifélét csináljunk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 16. szabo.daniel

Nagy kérdés, mit lehet csinálni egy gyerekkel, ha beteg és vagy ágynyugalomra van szüksége, de legalábbis semmi kinti szaladgálás vagy játszótér nem jöhet szóba. Azt persze nem akarjuk, hogy egész nap mesét nézzen, de akkor mégis mifélét csináljunk?


A kérdés kicsit helyzetfüggő. Ha ugyanis a gyerek lázas és nagyon beteg, nem lesz módunk azon töprengeni, mit csináljunk vele, mert jó eséllyel aludni fog egész nap, és ez is a legjobb gyógymód. Az enyhébb esetekben azonban, amikor már pl. kifelé lábal valamiből, vagy eleve jól kezelhető a betegsége, már jogos igény, hogy valami érdemessel foglaljuk le az otthon töltött napokat. A következő ötletek bevethetők akkor is, ha a szülő, és akkor is, ha a nagyszülő marad otthon a gyerekkel.

Ha ágyhoz kell kötni

A betegség elején, amikor fontos (volna) az ágynyugalom, célszerű megoldás a TV, és egyébként ne féljünk ettől nagyon. Az agyára úgymond nem lesz ugyanis káros az sem, ha egész nap nézi, inkább a szemét és a figyelmét, érdeklődését kell félteni mindig a hosszabb képernyőbámuláskor. Ezért nyúlunk alternatív megoldásokhoz.

Érdemes beszerezni vagy lábas tálcát, vagy egy nagyobb rajztáblát. Ezt ölbe vehető asztalként használva szinte bármit csináltathatunk a gyerekkel, amit egy asztalnál lehet. Jó alternatíva, ha a rajztábla egyik felére fixen LEGO alapot rögzítünk. Erre az alapra sokkal egyszerűbb akár ülve, akár fekve, az ágyban építeni. További hívószavak, amik közül egyéniéeg kell eldönteni, mennyire szórakoztatják a gyereket: kifestő, rajzolás, számolni tudó gyereknél a legegyszerűbb társasok (ahol dobni és lépni kell, ilyet magunk is csinálhatunk).

Újdonságok

Nyugodtan vegyünk egy-egy betegségre valami új könyvet, vagy foglalkoztató füzetet. A gyereknek így össze lehet kötni a gyógyulását a könyv befejezésével. Egyszerű, de tényleg hatékony.

Otthoni aktivitások

Ha már felkelhet, nyugodtan segíthet nekünk az otthoni kisebb dolgokban. Fontos azonban, hogy ne fárasszuk agyon (persze itt is mi látjuk csak, mennyitől fárad el). Mindenesetre egy gyerekkel tökéletesen abszolválható egy mosogatás vagy teregetés, kis seprűvel és lapáttal a sepregetés, vagy a konyha kitisztítása. Ha segít, ne fukarkodjunk a jutalommal. Pl.: készítsünk neki párnákkal díszhelyet a kanapén vagy a kiságyában, és szolgáljuk fel hálánk jeléül ünnepélyesen a mézes teát.

Gyártósoron

Játszani minden gyerek szeret. Milyen jópofa, amikor a játékot összekötjük valamilyen tényleges pl. konyhai tevékenységgel. Megcsinálhatjuk közösen apa esti szendvicsét, de aki szeret gyurmázni, annak be lehet gyúrni egy adag linzertésztát (porcukor, vaj, liszt 1:2:3 arányban). Ezt kinyújtva vagy szabad kézzel formázhatja, vagy kiszúrókkal kiszúrhatja, és sütőpapíron 8 perc sincs, míg kisülnek, tehát az eredmény azonnali. Másnap, vagy még aznap is, hűlés után, közösen is összeragaszthatjuk őket lekvárral. A gyerek garantáltan élvezni fogja, a jókedv pedig hozzásegíti a gyógyuláshoz.