Szex 40 felett – 8 közkeletű tévhit

Lehet, hogy manapság a negyvenesek az új harmincasok, de a női szexualitásról és vágyról alkotott hamis képek mégis sok gondot okoznak. Ebben azok a reklámok is hibásak, amelyek megmondják, ki lehet szexi, és ki nem, de biztosan az sem segít, hogy a tévésorozatok női szereplői egy bizonyos kor felett inkább házvezetőnői, mint nőies szerepkört töltenek be. Ráadásul bővelkedünk az érett nőkkel kapcsolatos szexuális tévhitekben!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 03. czefernek.lena

Lehet, hogy manapság a negyvenesek az új harmincasok, de a női szexualitásról és vágyról alkotott hamis képek mégis sok gondot okoznak. Ebben azok a reklámok is hibásak, amelyek megmondják, ki lehet szexi, és ki nem, de biztosan az sem segít, hogy a tévésorozatok női szereplői egy bizonyos kor felett inkább házvezetőnői, mint nőies szerepkört töltenek be. Ráadásul bővelkedünk az érett nőkkel kapcsolatos szexuális tévhitekben!


“Legtöbben csendben azt gondoljuk, hogy csupán a fiataloknak jár ki a jó szex – állítja Maureen McGrath, műsorvezető, szexuális és egészségügyi tanácsadó. Pedig nem is járhatnánk messzebb az igazságtól!” A Woman’s Day most összegyűjtött nyolc közkeletű tévhitet a női szexualitásról, amelyről örömmel rántjuk le a leplet:

Első számú mítosz: Nincs is szükséged szexre, ha idősödsz!

Az igazság: Hogy mi értelme a szülő kor után folytatni a szexet? Hát, valóban nem halunk bele, ha nem szeretkezünk, hiszen a szex nem étel és ital. De ez még nem jelenti azt, hogy kevésbé van rá szükségünk, mint más örömöt adó, elégedettséget okozó cselekedetre! A szex ráadásul az érzelmi és fizikai állapotunkra is jó hatással van: serkenti a vérkeringést, így a testünk is jobban hasznosítja a bejutott tápanyagokat.

Kettes számú mítosz: A pluszkilók miatt búcsút mondhatunk a varázserőnknek!

Az igazság: A szex élvezete nem azon múlik, hogy nézünk ki, hanem azon, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Az önbizalom bármilyen súly mellett elérhető. A férfiak sem a tökéletes testű modelleket keresik, és ha megosztod velük az ágyadat, legkevésbé sem a narancsbőrös részeid után kutatnak majd. Hiszen ők sem tökéletesek! A 40 feletti urak 99 százalékát pedig nem igazán érdeklik a különböző csomók, dudorok és ráncok. Az viszont izgatóan hat rájuk, hogy ennyi idősen egy nő már tudja, mit akar az ágyban.

Hármas számú mítosz: A tested már nem szexi a menopauza idején

Az igazság: A menopauza előtt jelentkező tünetek, mint például hangualtingadozás, vérzés rendezetlensége és a vagina nedvesedésének csökkenése valóban hatással lehet a szexuális
életedre. DE! Egy változóban lévő test attól még szexi maradhat, ennek felismerése pedig kulcsfontosságú. A szexuális élet elhanyagolása sokszor csak ront a kialakult helyzeten. Ha szükségünk van rá, használjunk síkosítót, de maga a szexuális aktus is jótékony hatással van szexuális egészségünkre, hiszen a vérbő genitáliák könnyebben termelnek természetes váladékot. Ha úgy érezzük, hogy szükségünk van rá, kérjük ki orvosunk tanácsát a lehetséges hormonpótlókról. És nézzük a dolog jó oldalát: végre anélkül szeretkezhetünk, hogy ott lábatlankodnának a gyerekek: próbáljunk ki új dolgokat, pozitúrákat, játékokat!

Négyes számú mítosz: Túl fáradtak vagyunk a szexhez

Az igazság: Valószínűleg tényleg nem vagyunk már olyan üdék, mint 20 évvel ezelőtt, de ez valójában csak kifogás a szex elhanyagolására. Mivel a krónikus fáradtság valóban kikezdheti a szexualitásunkat, kérdezzük meg orvosunkat, hogy nem pajzsmirigy-problémáról vagy vérszegénységről van-e szó. És nem árt az életmódunkat sem kritikusan megvizsgálni: lehet, hogy túlterheltség van a háttérben. Ha kevesebb stressz ér minket, és az ezzel járó jó alvás is adott, akkor már csak a szexet szabotáló tényezőket (televízió, számítógép) kell kiiktatni a hálóból. Arra is érdemes odafigyelni, hogy ne várjunk a szexszel a nap végi kimerültség bekövetkeztéig. Van, akinek a reggeli összebújás jön be, míg mások a délutáni pásztorórákat részesítik előnyben.

Ötös számú tévhit: Nem kell aggódnod a fogamzásgátlás miatt

Az igazság: Erről megkérdezheted azon  anyukák népes táborát, akiknek igen későn csúszott be az utolsó baba. Ugyanis igen nehéz meghatározni, hogy mikor marad teljesen abba az ovuláció, még akkor is, ha  történetesen a menopauza kellős közepén tartasz. Ha teljesen fel akarsz hagyni a védekezéssel, előbb kérd meg az orvosodat, hogy ellenőrizze a testedben az FSH-hormon értékét, amel a petesejtek stimulálásáért felel. Sajnos ez az érték is félrevezető lehet, hiszen az egész menopauza alatt ingadozik az FSH szintje. Ezért aztán azt tanácsoljuk: jobb félni, mint megijedni.

Hatos számú tévhit: Ebben a korban normális a csökkenő szexuális vágy

Az igazság: Lehet, hogy éppen ennek az ellenkezője! A fiatalabb nők esetében ez fokozottabban igaz, hiszen ott a libidót számtalan hormonális felfordulás: terhesség, szülés, szoptatás vagy akár egy kisgyerek gondozása is befolyásolhatja. Szóval ha még George Clooney sem hoz lázba, akkor bizony ideje ellátogatni a dokidhoz, aki meggyőződik az egészségügyi állapotodról. Sajnos bizonyos betegségek – például a pajzsmirigy problémái vagy a rák egyes fajtái – negatívan hatnak a libidóra. Persze az sem mindegy, hogy menniyre tudod megbeszélni a partnereddel az ezirányú igényeidet. Hiszen mindenkinél más mennyiség számít túl kevés szexuális együttlétnek.

Hetes számú tévhit: A korom miatt nem működnek már a dolgok

Az igazság: Ez inkább a párkapcsolat korára lehet igaz, ugyanis sokan belefáradnak a különböző rutinokba (mint ahogyan partnerük is). Ilyenkor érdemes mihamarabb változtatni: egy videó vagy egy megfelelő könyv is felrázhatja a dolgokat. Nem biztos, hogy a különböző életszakaszokban ugyanaz izgatja fel az embert, de ez még naponként is változhat. Szerencsére van bőven választási lehetőségünk!

Nyolcas számú mítosz: Ha sosem volt hatalmas orgazmusom, már késő!

Az igazság: Sokan nem is tudják, minek köszönhetően tapasztalnak változást szexuális életükben. Van, aki a második gyerek születése után lesz aktívabb az ágyban, ennek oka pedig az, hogy egy újonnan felfedezett önbizalomra tesz szert ebben az életszakaszban, ami elindítja azon az úton, mit is szeretne az ágyban. Stresszesek vagyunk? Vagy éppen veszekedtünk a házastársunkkal? Esetleg éppen egy nagy feladatot bíztak ránk a munkahelyen, amitől az egész előmenetelünk függ? Ez mind-mind befolyásolhatja, ejutunk-e a csúcsra. Soha nincs késő felfedezni, mi indít be minket igazán! A legtöbb ember azt hiszi, hogy jó szeretőnek születni kell, pedig ez hosszú tanulási folyamat eredménye!