Szex szülés után – hogy ismét öröm legyen az együttlét

Attól az örömteli pillanattól, hogy szülővé váltunk, némiképp háttérbe szorul a szexualitás. A Családháló arra tesz kísérletet, hogy tanácsot adjon a pároknak, mit tehetnek annak érdekében: ne következzen be az eltávolodás, s vajon mitől jó a szülés arra, hogy a szerelmi élet izgatóbb legyen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 06. bencze.aron

Attól az örömteli pillanattól, hogy szülővé váltunk, némiképp háttérbe szorul a szexualitás. A Családháló arra tesz kísérletet, hogy tanácsot adjon a pároknak, mit tehetnek annak érdekében: ne következzen be az eltávolodás, s vajon mitől jó a szülés arra, hogy a szerelmi élet izgatóbb legyen.


Egy csecsemő érkezése testileg-lelkileg lényegi változásokat eredményez a nő életében, hiszen a szülést követően az anyaság kezd dominálni, azaz elsősorban kicsijére, nem pedig önmagukra gondolnak az édesanyák. Az első hetekben a legtöbb kismama egyáltalán nem kívánja a szexet. Ez egyrészt arra vezethető vissza, hogy félnek a fájdalomtól. Kezdetben gyakran ég még a gátvarrat, és ezzel egyidejűleg erősebben kiszáradhat a hüvely a hormonváltozások és az ösztrogénhiány következtében. Emellett közvetlenül a szülés után 3-4 napig véres folyás tapasztalható, majd 10-12 napig halvány barna, végül pedig sárgásfehérré változik. Körülbelül 6 hét az elmúlási ideje.  

A mellek érzékenysége tovább rontja a helyzetet, miután beindul a tejelválasztás, a mellek átmenetileg olyan érzékennyé válnak, hogy minden érintés fájdalmas. Ezen kívül röviddel szoptatás előtt vagy szexuális izgalom hatására tej kezd csepegni a mellekből, és nem meglepő, hogy a nők ezt kissé feszülten fogadják.

Férfi aspektusból

Nehezíti a helyzetet, hogy a friss édesapák látva a körülményeket, attól tarthatnak, hogy fájdalmat okozhatnak. 6-8 hét elteltével azonban bizony egyre nehezebben tűrik a mellőztetést. A statisztikák szerint ilyenkor már a párok mintegy fele újra rendszeres szexuális életet él. A nőnek ezekben az esetekben figyelembe kell vennie a férfiak biológiai szükségletét. Szükség van az intim pillanatokra, az együttlétekre, minél előbb törekedni kell arra, hogy visszakerüljenek a párkapcsolatba. Ne feledkezzünk meg arról: a harmonikus kapcsolatnak alappillére a szexualitás.

Fontos a fokozatosság, az óvatosság, a megváltozott női test igényeit szépen lassan és finoman kell felfedezni a férjnek. Nem kell egyből eljutni a közösülésig (hiszen a szexuális kapcsolat ennél sokkal több), ehelyett érdemes egymást finoman simogatni, egymáshoz bújni, a szexuális együttlét egyéb lehetőségeivel élni.

Sok kismama masszázsolaj vagy síkosító segítségével próbálja a nedvesedést pótolni, mivel hüvelyük hormonhiány hatására nem nedvesedik megfelelőképpen. Ez azonban egy előjátékra, erotikus masszázsra ad lehetőséget. Amennyiben egy nő fél a közösülés közbeni fájdalomtól, még örömét lelheti az orális szexben. Az újrakezdett szexuális együttlétek esetében érdemes olyan testhelyzeteket előnyben részesíteni, ahol a nő határozhatja meg a lökések, a mozgások intenzitását. Amikor a nő a hátán fekszik, tegyen egy kispárnát a csípője alá, hogy ne terhelje a gátmetszés varratait.

Sokféle lehetőség kínálkozik, hogy a kapcsolat szexuális része ilyenkor megújuljon: a szexszünetet követően a másik teste ismét újdonságot jelent, mely növeli a szexuális feszültséget. Egyidejűleg a két ember között, akik gyermekük világra jöttét és az azt követő nehezebb időket együtt élték át, feltétlenül mélyül a bizalom. Emellett töltsünk minél több időt kettesben, fejezzük ki egymás iránti szeretetüket különböző apróságokkal. Egy kisebb ajándék, néhány kedves szó, a törődés, az odafigyelés és vágyaink őszinte megfogalmazása lehetnek a legkézzelfoghatóbb vágyfokozóink.