Szívni, vagy nem szívni? – Orvosi és anyai szemmel az orrszívásról

Mivel a kicsik még nem tudják maguktól üríteni az orrváladékot, magától értetődő megoldásnak tűnik az orrszívás, de vajon tényleg ezzel teszünk a legjobbat?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
porszívó
2019. január 04. Babaszoba
A hűvös idő beköszöntével elindul a megfázásos időszak, amikor egymást érik a különböző köhögős, prüszkölős, orrfolyásos betegségek. Megkérdeztünk a téma kapcsán egy szakértőt, s annak is utánajártunk, hogy mi a piacon megtalálható legnépszerűbb és a legszakszerűbb orrtisztító eszköz.
Az orrszívózás témája elég megosztó: míg egyesek hálát adnak érte, mások veszélyesnek tartják. Magyarországon például szinte teljesen természetesnek vesszük ezt a módszert, de tőlünk nyugatabbra már igencsak összevonják a szemöldöküket, ha erről beszélünk. Hogy eloszlassuk a kételyeket az orrszívózás kapcsán, megkérdeztük, Dr. Jósa Valériát a Róbert Károly Magánkórház Gyermek Fül-Orr-Gégészét , hogy mi is a helyzet valójában az orrszívózással?
“Felnőttként is jól tudjuk, mennyire rossz az általános közérzetünk, amikor csak a szájunkon át tudunk levegőt venni, ezzel a picik is így vannak, sőt a csecsemők még nem is tudnak a szájukon keresztül lélegezni. Megfázáskor a pangó váladék hatására könnyen kialakulhat arcüreg- vagy középfülgyulladás, a garatba lecsorgó váladék pedig köhögést okozhat, majd a légcsövet és a főhörgőket is felülfertőzheti és hurutossá válhat. Mivel a gyerekek körülbelül 5-6 éves korukra tanulják meg azt az intenzitású és technikájú orrfújást, amellyel a teljes orrváladékot ki tudják fújni, addig a mi feladatunk, hogy segítsük őket az orrjáratok tisztántartásában” – hangsúlyozza a doktornő.
Sok gyerek számára igazi rémálom az orrszívás, és mi szülők sem örömünkben nyúlunk a rettegett eszköz után. De ha be kell vetnünk, akkor a piacon ma már számtalan változatot találunk, mindenki megtalálhatja a gyermeke és gyakorlata számára legideálisabb változatot. Egy rögtönzött mini felmérésben több mint 10 édesanyát kérdeztünk meg arról, melyik eszköz a kedvence és miért. Legnagyobb meglepetésünkre, szinte egyöntetűen a legegyszerűbb, drogériákban is könnyen beszerezhető porszívóra csatlakoztatható kis műanyag szerkezet győzött.
A bejegyzés itt folytatódik.