Szomorú rekord – 15 perces újszülött kapott pacemakert

Egy 15 perce világra jött újszülött a valaha legkisebb páciens, akinek szívritmus-szabályozó pacemakert ültettek mellkasába - jelentették be az amerikai Stanford Egyetem illetékesei, amelyről a Time Healthland online kiadása számolt be.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 16. bencze.aron

Egy 15 perce világra jött újszülött a valaha legkisebb páciens, akinek szívritmus-szabályozó pacemakert ültettek mellkasába – jelentették be az amerikai Stanford Egyetem illetékesei, amelyről a Time Healthland online kiadása számolt be.


Jaya Maharaj kilenc héttel korábban született a kelleténél, s az intézmény Lucile Packard Gyerekkórházának orvosai szerint a műtét nélkül csupán néhány órát maradt volna életben. A kisbaba szívét érintő diagnózist még az anyaméhben való tartózkodása alatt megállapították, ugyanis pulzusa a normális 120-150-es helyett mindössze 45 volt.

‘A baba megmentésének egyetlen útja az volt, ha azonnal pacemakert kap’ – mondta Katsuhida Maeda sebész. Jaya egyébként komplikációk nélkül jött világra, 1580 grammal, a terhesség 31. hetében. Erre az időpontra egy 20 fős műtéti team is felkészült, hogy azonnal elvégezhessék az életmentő operációt.

A műtét körülbelül egy órán át tartott, a szakértők szerint a beépített pacemaker Jaya 10 éves koráig kitart. A kislány ma már csaknem három hónapos, súlya 3600 gramm és megfelelő ütemben fejlődik.