Szoptatás: a britek a legrosszabb helyen

Az angol kismamák több mint fele két hónap után már nem ad anyatejet gyermekének – derült ki egy friss felmérésből. Az Egyesült Királyság a világon a legrosszabbul teljesítő állam: 200-ból csak egyetlen nő ad anyatejet 12 hónapnál idősebb csecsemőjének.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anya
2017. március 27. Csalad.hu

 

Túlságosan is sikeresek voltak a múlt évszázad végi tápszerkampányok az Egyesült Királyságban. A nőket olyan jól el tudták idegeníteni saját gyermekeiktől, pontosabban a szoptatástól, hogy hosszú évek intenzív felvilágosító kampánya ellenére még most is komoly problémák vannak a szigetországban az anyatejes táplálással. Pedig a helyi egészségügyi szolgálat mellett a civilek, sőt a média is erős kampányt indított az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megismertetésére, közismert tévések, színészek igyekeznek saját gyermektáplálási szokásaikkal példát mutatni, a jelek és a felmérések szerint nem túl nagy sikerrel. A Guardian című lapban ismertetett felmérés szerint a válaszadók kevesebb mint fele mondta azt, hogy mintát szolgáltatnak neki a szoptatási szokásaikkal a közösségi oldalakon büszkélkedő celebek. A félezer kismama 63 százaléka mondta azt, hogy zavarja, amikor etetés közben idegenek vannak körülötte, de a többség saját családtagjai előtt is szégyelli az anyatejes táplálást. Majdnem kétharmaduk saját partnere elől is elbújik.

Háromnegyedük azért fejezi be záros határidőn belül ezt a tevékenységet, mert fél tőle, hogy a kicsi fájdalmat okoz neki, majdnem ugyanennyi nő pedig gyógyszerszedési szokásai miatt dönt másként, mint ahogy a szakemberek javasolják. A gyermek egészsége – úgy tűnik – kevésbé hatja meg az angol nőket. Ennek tudható be az a statisztika is, miszerint négyből csak hárman kezdenek egyáltalán bele a szoptatásba, és két hónap után már csak a kismamák kevesebb mint fele folytatja. Pedig a WHO ajánlása szerint a gyermek két éves koráig érdemes fenntartani – a vége felé már csak erősen kiegészítő jelleggel – az anyatejezést, ami vélhetően csökkenti a hasmenés és a légzőszervi megbetegedések valószínűségét, nem mellesleg pedig segít az édesanyáknak a várandósság alatt felszedett kilók leadásában: napi 500 kalóriát éget el, ráadásul csökkenti a petefészek- és a mellrák kialakulásának esélyét. Valószínűleg a tápszerkorszak maradványa az a nőkben lévő félelem is, amit többen említettek a felmérés résztvevői közül: nem tudják, hogy a gyermeknek elég tej jutott-e, vagy nem kapott-e a kelleténél jóval több táplálékot – számolt be a brit lap.

A cikket ide kattintva tudod végigolvasni.