Szoptatás kontra szemérem avagy a dekoltázs mélységei

Miért van az, hogy egy félmeztelen nőt szemrebbenés nélkül nyugtázunk egy filmben vagy egy óriásplakáton, a nyilvános szoptatás viszont a környezet és a kismama számára is kellemetlen helyzeteket teremthet? Az anyukák inkább otthon etetnek vagy - jobb híján - kivonulnak a mellékhelyiségbe, de az is előfordul, hogy korábban „elveszik a cicit”, mint ahogyan szerették volna.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 01. czefernek.lena

Miért van az, hogy egy félmeztelen nőt szemrebbenés nélkül nyugtázunk egy filmben vagy egy óriásplakáton, a nyilvános szoptatás viszont a környezet és a kismama számára is kellemetlen helyzeteket teremthet? Az anyukák inkább otthon etetnek vagy – jobb híján – kivonulnak a mellékhelyiségbe, de az is előfordul, hogy korábban „elveszik a cicit”, mint ahogyan szerették volna.


Október elsején, szombaton 11 órakor a világ minden táján kismamák gyűltek össze, hogy éttermekben, könyvtárakban, parkokban és bevásárlóközpontokban demonstrálják, a szoptatás természetes jelenség, s az anyukának semmi szégyellnivalójuk nincsen, ha ilyen módon táplálják nyilvánosan gyermeküket. A Global Breastfeeding Challenge Kanadából indult útjára, s mára több, mint kétszáz helyszínen csatlakoztak az akcióhoz, köztük a Szoptass szabadon felhívására érkezett kismamák, akik idén a Zacc kávézóban gyűltek össze egy kis közös etetésre.

Az esemény itthoni szervezője, Kalmár Alexandra a Családháló érdeklődésére elárulta, a rendezvényre azért is van szükség, mert korunk társadalma igen ellentmondásosan ítéli meg a nyilvános szoptatást.  Nem csak az a baj, hogy a környezet nem tolerálja eléggé ezt a természetes szükségletet, és van, hogy az édesanyát kiküldik egy kávézóból vagy étteremből – esetleg a mellékhelyiségbe irányítják – ha szoptatni akar, de sokszor az is probléma, hogy maguk a kismamák is kellemetlenül érzik magukat etetés közben, akár családtagjaik előtt is.

Pedig a szoptatás amellett, hogy egyszerű és egészséges, rengeteg testi-lelki betegség megelőzésére is alkalmas. Ily módon nem csupán az anyukáknak, de még az államnak is érdeke, hogy a kismama ott szoptasson, ahol szeretne. Más országokban nagyobb akciók is vannak az anyatejes táplálás népszerűsítésére, itthon egyelőre ez még gyerekcipőben jár, csak önkéntes alapon szerveződött kampányok működnek, mint például ez a mostani – magyarázza a szervező.

A jelen levő, szoptatást népszerűsítő kismamák úgy vélekednek, arra lenne szükség, hogy mindenki úgy etethesse meg a babáját, ahogyan szeretné. Ez egy kicsit olyan, mint a dekoltázs nagysága, függ a nő szemérmességétől – árulja el az egyik anyuka, hozzátéve, hogy természetesen nem kell a szabadban etetnie annak, aki nem szeretne. De azért azt látni kell, hogy a nők zavarát a környezet megítélése okozza, a társadalom idegenkedését pedig az, hogy nem látnak elég pozitív példát.

Ráadásul a szoptatás során sokkal kevesebb látszódik a mellből, mint néhány más esetben – veszi át a szót a kezdeményezés szervezője, aki szerint az a fő probléma, hogy a női mell látványa teljesen összefonódott a szexualitással. S noha mára teljesen elfogadott lett egy félmeztelen nőt ábrázoló reklámfilm vagy óriásplakát, de ezzel együtt a szoptatás még mindig zavarba hozza az embereket. Pedig nem egy kirívó dologról van szó, s elvi akadálya sincsen, hiszen az uniós elvek szerint minden anyának jogában áll ott etetni a gyermekét, ahol éppen szüksége van rá.

Az ideális az lenne, ha az anyuka választhatna, hogy egy erre kialakított helységben vagy nyilvánosan szoptat, igényeitől függően. De fontos, hogy egyik esetben se okozzon neki kellemetlenséget az, hogy a lehető legtemészetesebb módon táplálja gyermekét. Sajnos egyelőre az a helyzet, hogy a szemérem sokszor kényszerítő tényezőként is hat az anyákra: előfordul, hogy egy anyukát kiküldenek a helyiségből, ha nekiáll szoptatni. Van, aki emiatt érzi magát bezárva a szülés után, sokan pedig annyira szégyellősek, hogy még a parkból is inkább hazarohannak az éhségtől üvöltő gyerekkel. Olyan is előfordul, hogy a jelentkező nehézségek miatt valaki korábban fejezi be az anyatejes táplálást, mint ahogyan szerette volna.