Szoptatás: mit tegyünk, ha sebes a mellbimbó?

Sok nehézséggel jár gyakran még a többedik szülés után is a szoptatás. Újabb és újabb problémák merülnek fel - ezekkel a legtöbb szoptató vagy legalábbis szoptatni akaró anyuka találkozik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2019. március 20. Babaszoba
Mindezek közül is a sebes mellbimbó talán a legtöbbször adódó helyzet, amelyet meg kell oldaniuk az anyukáknak.

A mell eleve érzékenyebb

Szülést követően, amikor a mell hirtelen terhelés alá kerül, nem beszélve a hormonális hatásokról, amelyek mindebbe pluszban beleavatkoznak, az emlők a szokottnál jelentősen érzékenyebbé válnak. “Fájdalomérzetre hasonlító érzékenység tehát konkrét probléma nélkül is jelentkezhet a szoptatáshoz kapcsolódóan, helyes szoptatási technika esetén is” – kezdi a téma kifejtését Szulovszky Szilvia, nemzetközi laktációs szaktanácsadó (IBCLC).

A sebesedés fő okozója a helytelen mellretétel

“Ha kialakul tényleges seb is, olyankor – szerencsére – a legtöbb esetben a helytelen mellretétel a kiváltó ok” – magyarázza Szulovszky Szilvia. Ami azért szerencsés eset, mert ha van valaki, aki a mellretételi technikát segít az édesanyának kijavítani, akkor a probléma nagyon gyorsan megszüntethető. Helyesen kerül mellre a kisbaba akkor, ha:
  • a mellbimbón kívül a bimbóudvar nagy részét is be tudja kapni
  • az ajkai kifelé pöndörödnek
  • az álla hozzáér az anya melléhez
  • baba és mama egymás felé forduló helyzetben van, azaz has a hashoz, mellkas a mellkashoz ér.
A helyes szoptatási technikát elvileg a csecsemős nővérek is meg tudják mutatni az édesanyáknak – tudjuk azonban, hogy nagyon sok esetben erre (különféle okokból) nem kerül sor, esetleg az anya kérésére sem. Ilyenkor érdemes nemzetközi vizsgával rendelkező szoptatási tanácsadó (IBCLC) segítségét kérni.