Szoptatással a cukorbetegség ellen

A cukorbetegség kialakulásának esélyét jelentősen csökkenti az emlős táplálás - az édesanyák számára is! A nagy mintás amerikai kutatás újabb bizonyíték arra, hogy a szoptatás kifejezetten jó hatással van a babára és a mamára is - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
cukorbetegség
2018. június 22. csalad.hu

Fotó: családháló.hu/képszerkesztőség - Ancsin Gábor

Harminc esztendő eseteit elemezték annak a kutatásnak a készítői, akik szerint csökkenthető a diabétesz kialakulásának esélye a szoptatással. Az eredményeket az Amerikai Orvos Szövetség (AMA) szaklapjában tették közzé. A felmérést a betegápolással foglalkozó amerikai Kaiser Permanente készítette, és úgy találta, azoknál a nőknél, akik legalább hat hónapig táplálták emlőjükből csecsemőjüket, 47 százalékkal kisebb volt a 2-es típusú, vagyis felnőtt kori cukorbetegség kialakulása, azokhoz képest, akik rövidebb ideig, vagy egyáltalán nem szoptattak.

A diabétesz ezen formája általában az emberek 30. életéve után alakul ki, és az eddigi ismeretek szerint a hátterében általában genetikai okok (hajlam öröklése), illetve az egészségtelen életmód és az elhízás áll. Az amerikai kutatók azonban úgy találták, az inzulinrezisztencia (vagyis az, hogy a szervezet által termelt inzulin hatása nem kielégítő) az emlős táplálással, illetve annak elmaradásával is összefüggésben állhat. “Nagyon erős összefüggést találtunk a szoptatás és a diabétesz kialakulása között, azt követően is, hogy más tényezőket kizártunk a vizsgálat során” – írta az eredményekről beszámoló kínai China Daily című lap angol nyelvű kiadása Erica Gunderson vezető kutatóra hivatkozva.

A cikk itt folytatódik.