Sztrájkol a pici – Nem akar szopizni!

A nyolc hónapos kisfiú egyik nap még él-hal a szopiért, másnap pedig nem hajlandó szopni már. Ilyen hamar elválasztotta volna magát? Mi állhat a szopási sztrájk hátterében?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 16. bencze.aron

A nyolc hónapos kisfiú egyik nap még él-hal a szopiért, másnap pedig nem hajlandó szopni már. Ilyen hamar elválasztotta volna magát? Mi állhat a szopási sztrájk hátterében?


Kérdés: Nyolc hónapos kisfiamat eddig naponta ötször-hatszor szoptattam, szilárd ételt mindig szoptatás után kapott és fogadott el. Jól gyarapodik, már tíz kiló, nagyon szeret szopizni, de a többi ételt is szívesen eszi. Ma számomra teljesen váratlanul nem fogadta el a mellemet, be sem volt hajlandó kapni, most már kétszer is próbálkoztam, de hiába. Nagyon meg vagyok döbbenve, mert eddig szó szerint reszketett a szopiért. Tanácstalan vagyok, hogy most mit csináljak. Fejjek, és aztán majd pár nap múlva újra el fogja fogadni? Tudomásom szerint nem vagyok terhes, és még nem is menstruálok. Vagy lehet, hogy meg fog jönni, és azt érzi?
K. Judit, e-mail

Válaszom: Leggyakrabban az áll a hasonló sztrájkok mögött, hogy a baba megijed attól, ahogy felsikoltasz, amikor megharap. Ez a kis baleset elég gyakori olyan csecsemőknél, akik még nem tanulták meg a saját ujjacskáikon, hogy a harapás fájdalmas dolog. A második leggyakoribb ok, hogy fáj valami a szájában: a vírusos aftózis például nyílt sebekkel borítja be a száj belsejét. De a fogak áttörése előtti napok is kritikusak lehetnek. Az is lehet, hogy meg fog jönni a vérzésed, de ebben az esetben nem az szokott történni, hogy a baba eleve be sem kapja a mellbimbót, hanem az, hogy nem szopik olyan szívesen, vagy belekóstolva teljesen elutasítja. De ez valójában nagyon ritka. Ilyen helyzetben az a legcélszerűbb, ha kedvesen, türelmesen és nyugodtan újra és újra megkínálod, és, legalábbis egyelőre, nem próbálod mással helyettesíteni a szoptatást, például több szilárd étellel, cumisüveggel, tápszerrel, gyümölcslével. Fontos, hogy a kisfiad elegendő gyöngédséget és összebújást kapjon ebben a számára is elbizonytalanító időszakban. Ha nagy benne az ellenállás, amikor szoptatni próbálod, dédelgesd úgy a melled közelében, hogy nem kínálod fel neki, csak lehessen ott. Neki is nehéz ez az egész! Megpróbálhatod lefejt tejjel kispohárból megitatni, ha úgy sem fogadja el, akkor valószínű, hogy az ízével van valami baja. Nem kezdtél el például vitaminkészítményt, étrend-kiegészítőt vagy mesterséges édesítőt használni mostanában? Ezek változtathatnak a tejed ízén, megszokott illatán. Előfordulhat, hogy ezt fogadja idegenkedve a pici.