Szülés félelem nélkül

Magabiztos, felkészült kismamák, akik félelem és aggódás helyett örömteli izgatottsággal várják a szülés napját. HypnoBirthing, vagyis hipnoszülés: ez a neve annak az amerikai mentálprogramnak, amely ma már Magyarországon is elérhető tanfolyamokat biztosít.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 26. bencze.aron

Magabiztos, felkészült kismamák, akik félelem és aggódás helyett örömteli izgatottsággal várják a szülés napját. HypnoBirthing, vagyis hipnoszülés: ez a neve annak az amerikai mentálprogramnak, amely ma már Magyarországon is elérhető tanfolyamokat biztosít.


– A módszer kidolgozója, az amerikai Marie F. Mongan szerint a kismamáknak is nagy a felelősségük abban, hogyan zajlik le a szülés, befolyásolni, uralni tudják a fájdalmaikat. Egészen új szemléletet, korát megelőző paradigmaváltást hozott – ismerteti a módszer létrejöttének körülményeit Shimcsig Nóra képzett hipnoszülés-oktató és dúla. – A program kidolgozójának unokája könnyű, fájdalommentes szüléssel jött a világra, Marie F. Mongan ezután kezdett gondolkodni új szülésfelkészítő módszeren. Egyre több kismama és szakember lett kíváncsi a titokra. Mai tudásunk szerint a harmónia és a kiegyensúlyozott (vagyis stresszmentes) állapot lehet a boldog, egészséges élet titka. Nem véletlen, hogy a hipnoszülés is nagy jelentőséget tulajdonít ennek az állapotnak, mely alapja lehet az örömteli szülésnek.

Fontos a harmónia, hiszen az ideges, görcsös, feszült állapot vagy életszakasz nem kedvez a várandós időszak megélésének. Nincs olyan tanfolyam, amely megoldaná a problémáinkat, de segíthet a megoldásban. A Mongan-módszer azon alapul, hogy a terhesség során megélt lelkiállapotunk kihat a szülésre, sőt a csecsemő későbbi viselkedésére is, vagyis a babának lehetőség szerint a gyengédség, a nyugalom és az öröm légkörében kell világra jönnie. A test és lélek kapcsolatát vizsgáló tudományág a pszichoneuro-immunológia – folytatja Nóra. – Már majdnem száz éve annak, hogy dr. Dick-Read leírta, mennyire megnehezíti a félelem a szülést, akár le is állíthatja a folyamatot. A legtöbb szülésfelkészítőn, a tipikus szülészeti ellátás során mégsem foglalkoznak azzal, hogyan csökkenthető vagy szüntethető meg a stressz a szülőszobában. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy ehhez kézzelfogható támogatást kapjon a szülőpár.

Nem kell a stressz!

– A program úgy van felépítve, hogy aki el akarja sajátítani a módszert, annak minden esélye megvan arra, hogy sikerüljön megélnie a hipnoszülés örömeit. A szülés folyamatát legjobban a félelem akadályozhatja, ezért a módszer alapját a mélyrelaxációs, vizualizációs és speciális légzőgyakorlatok adják. Az a cél, hogy elcsendesítsük az elménket, összhangba hozzuk a testünkkel, hogy békés és biztonságos, legjobb esetben akár fájdalommentes szülést élhessünk meg. A tanfolyam több részből áll, felkészít a szülés várható menetére, arra biztatja a szülést kísérő társat (apát, szülőt, barátot), hogy minél hasznosabban támogassa a kismamát szülés közben. A pár érti, mi zajlik a kismama testében, a babával, hatékonyan tud kommunikálni a szakszemélyzettel, összességében tudatosabban segíti elő a folyamat előrehaladását – mesél Nóra a tapasztalatairól. – Ezt a haladást nemcsak a sorstól vagy a szakemberektől várják, hanem saját maguk is aktívan hozzájárulnak. Mindez pedig azt jelenti, hogy sokkal könnyebb dolga van annak a dúlának, aki hipnoszülő párt kísér. A pár kevésbé szorong, kevésbé áll ellen a folyamat természetes kibontakozásának, vannak viszont ötletei a lehető legkellemesebb közérzet, hangulat fenntartására. Nyilván minden könnyebb, ha segítséget kapunk közben, így ilyen szüléseknél is jól jöhet a dúlától érkező érzelmi megerősítés, a további kényelmi intézkedések, a borogatás vagy masszázs, de a pár számára nem a dúla (vagy az egészségügyi ellátás) az egyetlen forrása a kényelemnek és a jó hangulatnak, így mindenkinek könnyebb a dolga.