Szülés után már nem kellene ugrálni?

Sok nő egy, két, vagy akár sok gyerek után sem szeretné abbahagyni a sportolást, sőt, vannak, akik szeretnek mindig új mozgásformákat kipróbálni. A szakember szerint, aki bírja, nyugodtan választhat intenzívebb sportot is, a néphittel ellentétben ugyanis a rázkódással, ugrálással járó mozgás szülés után sem okoz vizelettartási problémákat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
sport
2018. május 03. Dívány

Dr. Oláh Orsolya nőgyógyász, urogynekológus szakorvost kérdeztük.

Legkésőbb az életközépi válság idején a legtöbb nőben felmerül az igény, hogy valami intenzívebb mozgással próbálja formába zökkenteni a fizikumát, hogy még egy ideig dacolni tudjanak a szövetei a gravitációval.

A legtöbb helyen viszont tartja magát a nézet: szülés után már nem kéne ugrálni, nehogy vizeletinkontinencia legyen a vége. Ismeretségi körömben tényleg sok anya panaszkodott erre, megkérdeztünk tehát dr. Oláh Orsolya nőgyógyász, urogynekológus szakorvost, hogy mi az igazság, az intenzív, rázkódással is járó sportolás valóban ellenjavallt-e azoknál a nőknél, akik már szültek.

„Az eddigi vizsgálatok arra utalnak, hogy a magas intenzitású edzésformák (pl. futás, kocogás, tánc, aerobik) csak kismértékben növelik a vizeletinkontinencia előfordulási gyakoriságát; a kismedencei süllyedésekét pedig általánosságban véve nem.” – válaszolt a szakorvos.

Az eddigi vizsgálatok azonban még korántsem teljes körűek. Ha például a szülés alatt medencefenéki izomsérülés történt, vagy tünetmentes korai stádiumú kismedencei süllyedése van valakinek, illetve bizonyos műtétek, vagy szülés után lehet, hogy az intenzív, rázkódással járó edzés mégis ronthat a medencefenék állapotán.

A cikk itt folytatódik.