Szülés utáni depresszió: forgalomba kerülhet az első speciális gyógyszer

Nemsokára piacra kerül az első gyógyszer, melynek segítségével enyhítőek a szülés utáni depresszió tünetei, melyek minden 8-10. kismamát érintenek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anya
2019. április 03. Dívány

Az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) engedélyezte a brexanolon nevű gyógyszer piacra dobását, mely új reményt jelenthet a szülés utáni depresszióval küzdő nők számára. Az úgynevezett posztpartum depresszió csak az Államokban mintegy négyszázezer kismamát érint, akik a szülés után úgy érzik, nem képesek rendes kapcsolatot kialakítani gyermekükkel, ehelyett folyamatosan idegesek, szomorúak, kedvetlenek, sőt kilátástalannak érzik a helyzetüket. A cambridge-i székhelyű Sage Therapeutics cég által kifejlesztett gyógyszer rajtuk próbál segíteni – számol be cikkében a The Independent.

Hatvan óra alatt megküzd a depresszióval az új gyógymód

A szülés utáni depresszió nem csupán az anyák számára borzalmas állapot, de a csecsemőket ugyanúgy megviseli, gátat szabva rendes szellemi és érzelmi fejlődésüknek. A szóban forgó anyagot intravénásan kell a páciensek szervezetébe juttatni, adott időközönként egy hatvanórás periódus alatt. A szert kizárólag receptre lehet majd kiváltani és orvosi felügyelet alatt használni, mivel túladagolása ájulást és eszméletvesztést okozhat. Habár a vegyület a kezelt nők szervezetéből az anyatejbe is bekerülhet, a tesztek azt mutatták, elenyésző annak az esélye, hogy bármilyen káros hatással legyen a gyermekek egészségére.

A cikk folytatásához kattints.