A szülőtől duci a gyermek!?

Tévémentes étkező, gyermekméretű adagok, csökkentett cukortartalom, több mozgás és egészséges ételek - pár pofonegyszerű tipp ahhoz, hogy az ifjonc ne küszködjön már élete korai szakaszában a felesleges kilókkal. Bármennyire nehéz elfogadni, sok esetben a szülő miatt túlsúlyos a gyermek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermek
2018. január 10. csalad.hu

A fiatal nyugodtan felállhat az asztaltól már azelőtt, hogy az utolsó betűtésztát is kiszopogatta volna a tányérból – figyelmeztetnek táplálkozástudományi szakemberek. Sokszor ugyanis éppen az vezet elhízáshoz, hogy a kicsi mindent megeszik, amit elé tesznek, és nem feltétlenül önszántából, de nem is mindig a szülői szigor miatt! A BBC cikkében csokorba gyűjtött néhány jól ismert ötletet ahhoz, hogy megelőzhessük a gyermekek túlsúlyosságát. A szigetországban ugyanis rohamosan nő a duci ifjak száma.

Idehaza jobb a helyzet, Kovács Viktória, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet táplálkozástudományi szakreferense az M1-nek a minap azt nyilatkozta, 2010-hez képest nem nőtt a túlsúlyos és elhízott gyermekek aránya idehaza, viszont 1975-höz viszonyítva tízszeres a szorzó! Jelenleg Magyarországon minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, ezzel európai viszonylatban a középmezőnybe tartozunk.

Az egyik probléma, hogy a gyermekek már nem tudják kinőni a súlyfelesleget: az elhízott kisiskolások fele felnőttként is elhízott marad, a serdülőkorúak esetében pedig már 80 százalékos ez az arány.

A BBC a korai elhízás elleni tippek közül kiemeli, hogy sokat segít, ha a szülők jó példát mutatnak, és az anyuka és az apuka nem engedi el magát, hanem kordában tartja saját testét is. A sportoló szülőknek még nagyobb esélyük van arra, hogy utóduk sem folytat majd mozgásszegény életmódot, hiszen természetes lesz számára, hogy az ember rendszeresen mozog. A szakértők felhívják azonban a figyelmet, hogy attól, mert valaki túlsúlyos, nem kell többet edzenie, mint vékony társainak. Sőt, mivel folyamatosan nagyobb terhet cipel, több energiát is használ fel, vagyis némileg kevesebb testmozgással is hasonló eredmény érhető el. Fontos az egészséges táplálkozás, a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása. Az ideális az lenne, ha ezekből naponta legalább öt alkalommal venne magához minden gyermek és felnőtt – írja a BBC.

A cikk itt folytatódik.