Támadják az abortusztabletta engedélyét

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 21. bencze.aron

Biztonságossági aggályokra hivatkozva pert indított az abortusztabletta forgalomba hozatalát engedélyező határozat ellen egy konkurens cég – írja a Magyar Nemzet. A tabletta hazai forgalomba hozatalát lehetővé tévő államigazgatási határozatot májusban adta ki a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet – Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI).


Ez tulajdonképpen formalitás volt, hiszen akkor már lezárult a szer egyszerre több európai uniós tagállamban zajló engedélyezési eljárása. Ám valami még hiányzott ahhoz, hogy a készítmény ténylegesen forgalomba kerülhessen Magyarországon. Az engedélyező határozaton túl ennek ugyanis a véglegminta-engedély kiadása a feltétele. A GYEMSZI-OGYI sajtóosztálya kérdésünkre közölte: ilyen engedélyre irányuló kérelmet a készítmény forgalombahozatali engedélyének jogosultja, a SUN Pharmaceutical Industries Europe BV a mai napig nem nyújtott be. A hatóságnál ennek nem tudták az okát. A cégtől is szerettük volna ezt megkérdezni, de lapzártánkig nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot.

Más meglepő fejlemény is van az abortusztabletta körül. A forgalombahozatali engedélyt ugyanis valamennyi érintett országban biztonsági aggályokra hivatkozva megtámadta egy konkurens cég, amely szintén a nem kívánt terhesség gyógyszeres megszakítását szolgáló készítményt forgalmaz. A vállalkozás egyben peres eljárást indított a forgalomba hozatalt engedélyező magyarországi határozat felülvizsgálata érdekében. Arra a kérdésre, hogy foglalkozik-e a konkurencia minőségi kifogásaival a magyar hatóság, a GYEMSZI-OGYI közölte, minden esetben vizsgálják a birtokukba jutott új információkat, s ha szükséges, az engedélyt módosítják vagy visszavonják.