Tánc a bili körül

Ha a gyerek betölti a második életévét, már túl van jó néhány fontos lépcsőfokon: jár, beszélni kezd, önállóan eszik, ám nagy valószínűséggel még nem szobatiszta.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 19. czefernek.lena

Ha a gyerek betölti a második életévét, már túl van jó néhány fontos lépcsőfokon: jár, beszélni kezd, önállóan eszik, ám nagy valószínűséggel még nem szobatiszta.


A nagyik és a dédik szerint pedig itt lenne az ideje, hiszen az ő idejükben egy ekkora gyerek már rég bilibe vagy vécébe intézte a dolgát – hát meddig akarod még pelenkázni?
Természetesen erre a kérdésre többféle válasz adható. Mondhatod, hogy szépen lassan szoktatgatod, és várod, amíg megérik rá. Mondhatod azt is, hogy háromévesen magától, egy hét alatt úgyis szobatiszta lesz majd. Vagy feltúrhatod a netet, kifaggathatod a barátnőidet olyan tuti, jól bevált módszereket után kutatva, amikkel gyorsan megoldható a probléma.

Vass Enikőt nem a nagyszülők motiválták, hanem a közeli óvoda lehetősége vonzotta: két és fél éves kortól bevették volna a kisfiát, ha leszokik a pelenkáról.
– A férjem húga Amerikában él, náluk jóval rövidebb a szülési szabadság, ezért nagyon hamar bilire szoktatják a gyerekeket – meséli Enikő. – Az ő kisfia az én fiamnál kilenc hónappal fiatalabb, és már sikeresen elhagyta a pelust, amikor mi a kétéves és három hónapos kisfiammal belevágtunk a “gyorsleszoktató” módszer kipróbálásába. Szinte mindent úgy csináltunk, ahogy a sógornőm által javasolt oldalon leírták, és az eredmény nem is maradt el. A harmadik napon Áron már minden alkalommal szólt, ha bilire volt szüksége, azt viszont csak néhány hónappal később mertük megkockáztatni, hogy hosszabb útra is pelus nélkül vigyük.